Żurek i barszcz biały to naturalne zakwasy, które powstają w procesie fermentacji mlekowej, czyli kiszenia. Produkując wyroby oferowane w naszym sklepie, używamy wyłącznie najlepszym składników. W tym przypadku: świeżej mąki, pochodzącej z małych, lokalnych młynów oraz oczywiście aromatycznego czosnku.
Składniki poddawane są powolnej fermentacji w kadziach, w wyniku czego powstają barszcze białe i żurki o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych. Gotowy produkt rozlewamy do butelek szklanych lub butelek typu PET.
Walory zdrowotne żurku i barszczu białego
Najwięcej wartości odżywczych zawierają te zakwasy, które pozostają “żywe”. Nasze żurki i barszcze białe nie są poddawane żadnym procesom obróbki termicznej (np. pasteryzacji), dzięki czemu cechują się wysoką zawartością kultur bakterii kwasu mlekowego. Brak tej obróbki sprawia, że produkty posiadają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia, ale świadczy też o tym, że są one w 100% naturalne i wolne od substancji konserwujących.
W procesie kiszenia mąki powstaje kwas mlekowy, który nadaje żurkom i barszczom białym nie tylko charakterystyczny smak, ale także zapach (porównywany do zapachu chleba razowego). Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, mającym pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Warto także wiedzieć, że zakwasy na bazie mąki żytniej są bogate w składniki mineralne (potas, wapń, cynk i miedź) oraz witaminy z grupy B i witaminę E.