Ogórki kiszone można spożywać samodzielnie, jako przekąskę, jak też wykorzystać do przygotowania surówek, sałatek, past, zup czy różnego typu dań głównych, np. leczo, zrazów albo klopsów. Ogórki kiszone uznaje się za naturalny probiotyk, ponieważ zawierają one bakterie kwasu mlekowego. 

Kiszenie to proces, który odbywa się przy użyciu soli kamiennej oraz przypraw (przede wszystkim czosnku i kopru). Przyprawy te w procesie fermentacji nadają ogórkom bukiet zarówno zapachowy, jak i smakowy.

Sama fermentacja przebiega w chłodnym miejscu, w stałej temperaturze. Ogórki kiszone są w beczkach, a następnie pakowane w certyfikowane opakowania z tworzyw sztucznych.

Ogórki kiszone

Właściwości kiszonych ogórków - tradycyjnych i ekologicznych

Prozdrowotne właściwości kiszonych ogórków są znane już od wieków. Przede wszystkim to produkty, które są naturalnym probiotykiem, wskazanym do spożycia np. po antybiotykoterapii w celu odbudowy prawidłowej flory w przewodzie pokarmowym. Ogórki kiszone zawierają także witaminy z grupy B i takie minerały, jak: magnez, cynk, fosfor, potas czy wapń. 

Ze względu na niską kaloryczność oraz niemal brak cukrów, bardzo często są wybierane przez osoby dbające o linię i polecane w różnych dietach odchudzających. Według licznych badań naukowych, regularne spożycie produktów kiszonych może zmniejszać ryzyko wystąpienia różnego rodzaju chorób.  

W sklepie posiadamy zarówno tradycyjne ogórki kiszone, jak i ekologiczne, oznaczone certyfikatem (“Eko liściem”).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl