Żurek i barszcz biały to naturalne zakwasy, które powstają w procesie fermentacji mlekowej, czyli kiszenia. Produkując wyroby oferowane w naszym sklepie, używamy wyłącznie najlepszym składników. W tym przypadku: świeżej mąki, pochodzącej z małych, lokalnych młynów oraz oczywiście aromatycznego czosnku.

Składniki poddawane są powolnej fermentacji w kadziach, w wyniku czego powstają barszcze białe i żurki o wyjątkowych walorach smakowych i zapachowych. Gotowy produkt rozlewamy do butelek szklanych lub butelek typu PET.

Żurki i barszcze białe

Barszcz biały 470 ml

 Barszcz biały 470 ml
Barszcz biały 470 ml
  • Objętość netto: 470 ml
  • Wykaz składników: woda,mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek
  • Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 2,99 zł 3,49 zł
szt.
  • promocja

Żurek Staropolski 500ml

 Żurek Staropolski 500ml
Żurek Staropolski 500ml
  • Objętość netto: 500 ml
  • Wykaz składników: woda, mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, otręby, czosnek
  • Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 4,99 zł
szt.

Żurek Śląski 470ml

 Żurek Śląski 470ml
Żurek Śląski 470ml
  • Objętość netto: 470 ml
  • Wykaz składników: woda,mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek
  • Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 2,99 zł
szt.

Żurek tradycyjny Polski 470ml

Żurek tradycyjny Polski 470ml
Żurek tradycyjny Polski 470ml
  • Objętość netto: 470 ml
  • Wykaz składników: woda,mąka żytnia, mąka pszenna, czosnek
  • Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.

Dostępność: duża ilość

Wysyłka w: 24 godziny

Cena: 2,99 zł
szt.

Walory zdrowotne żurku i barszczu białego

Najwięcej wartości odżywczych zawierają te zakwasy, które pozostają “żywe”. Nasze żurki i barszcze białe nie są poddawane żadnym procesom obróbki termicznej (np. pasteryzacji), dzięki czemu cechują się wysoką zawartością kultur bakterii kwasu mlekowego. Brak tej obróbki sprawia, że produkty posiadają stosunkowo krótki termin przydatności do spożycia, ale świadczy też o tym, że są one w 100% naturalne i wolne od substancji konserwujących.

W procesie kiszenia mąki powstaje kwas mlekowy, który nadaje żurkom i barszczom białym nie tylko charakterystyczny smak, ale także zapach (porównywany do zapachu chleba razowego). Kwas mlekowy jest naturalnym probiotykiem, mającym pozytywny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Warto także wiedzieć, że zakwasy na bazie mąki żytniej są bogate w składniki mineralne (potas, wapń, cynk i miedź) oraz witaminy  z grupy B i witaminę E.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl