Blog

Woda z kiszonych ogórków – naturalny izotonik

Woda z kiszonych ogórków – naturalny izotonik

Czym jest izotonik? Napój izotoniczny, to specjalny płyn, który ma na celu uzupełnić w naszym organizmie wodę oraz elektrolity. W skład izotoniku oprócz wody najczęściej wchodzą także witaminy rozpuszczalne w wodzie, węglowodany, zwykle w postaci glukozy, a przede wszystkim makroelementy, takie jak wapń, fosfor, sód, potas oraz magnez.

czytaj całość »

Które kiszonki sa najzdrowsze ?

Które kiszonki sa najzdrowsze ?

Produkty poddane procesowi kiszenia, a mogą to być zarówno warzywa jak i owoce, są lżej strawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną.

czytaj całość »

Przepis na najlepszy tradycyjny bigos

Przepis na najlepszy tradycyjny bigos

Jesień to czas, kiedy nasz organizm domaga się ciepłych i treściwych posiłków. Jednym z nich jest uwielbiany przez Polaków tradycyjny bigos. Każdy z nas zna go od dziecka i kojarzy on się z pysznym, domowym jedzeniem. Przedstawiamy sprawdzony przepis na najlepszy tradycyjny bigos.

czytaj całość »

Czy można jeść kiszonki przy niedoczynności tarczycy?

Czy można jeść kiszonki przy niedoczynności tarczycy?

Niedoczynność tarczycy ma najczęściej swoje źródło w uszkodzeniu gruczołu tarczowego. W efekcie produkcja hormonu THS jest zbyt mała. Najczęstszym powodem schodzenia jest choroba autoimmunologiczna - Hashimoto, czyli stałe i przewlekłe na zapalenie tarczycy. Należy pamiętać, że za niedoczynność może odpowiadać również niedobór jodu, dlatego kluczowa jest diagnostyka.

czytaj całość »

Oczyszczające koktajle z zakwasem z buraków

Oczyszczające koktajle z zakwasem z buraków. Dwa przepisy za które podziękują Ci Twoje jelita!

Jesień do dobry czas na oczyszczanie swojego organizmu po obfitych letnich grillach - nasze jelita będą nam za to wdzięczne, a ciało odwdzięczy się lepszą odpornością. Poznaj szybki i tani sposób na dostarczenie sobie sporej dawki naturalnych probiotyków oraz witamin i mikroelementów, czyli koktajle z zakwasem z buraków. Świetnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami lub dodatek do nich.

czytaj całość »

Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty

Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty

Zbliża się jesień, a wraz z nią na naszym stole częściej zagości kapusta kiszona. To czas idealny, bo właśnie teraz dobrze jest dodatkowo zadbać o nasza odporność przed sezonem grypowym.
Kiszonki świetnie wpływają na nasza odporność! Dlaczego? Dzięki bakteriom probiotycznym.

czytaj całość »

Jak naturalnie budować odporność u dzieci?

Jak naturalnie budować odporność u dzieci?

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego mamy już za sobą. To dobry czas, aby zacząć przygotowywać nasze dzieci na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Wraz z ochłodzeniem rozpoczną się infekcje. Pamiętajmy! Na odporność pracujemy cały czas, a dobre nawyki – takie jak spożywanie kiszonek mogą w tym pomóc.

czytaj całość »

Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki ?

Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki ?

Skąd w czasie ciąży bierze się ochota na ogórki kiszone?  Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki?

Te pytanie nurtują przyszłe mamy nie bez powodu. Ciąża nie jest przeciwskazaniem do spożywania wspierających zdrowie kiszonek, wręcz przeciwnie! Zawarte w kiszonkach probiotyki w naturalnej formie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. Dokuczliwe zaparcia i spadek odporności w ciąży są częstym zjawiskiem, dlatego warto w tym czasie regularnie sięgać po kiszonki w każdej postaci.

czytaj całość »

Czy diabetycy mogą spożywać zakwas z buraka? Zakwas z buraków a cukrzyca

Czy diabetycy mogą spożywać zakwas z buraka? Zakwas z buraków a cukrzyca.

Osoby chorujące na cukrzycę powinny unikać ugotowanych buraków, ponieważ zawierają one sporo cukru (indeks glikemiczny buraków jest wysoki, IG = 64). Diabetycy, którzy są smakoszami buraków mogą natomiast spożywać je na surowo. Wtedy IG tych warzyw wynosi jedynie 30. Cukrzyk może zatem śmiało sięgnąć po sok ze świeżych czerwonych buraków lub skropioną cytryną surówkę. Tak więc diabetycy mogą, a nawet powinni spożywać zakwas z buraka.

czytaj całość »

Przepisy na szybkie sałatki z ogórków kiszonych

Przepisy na szybkie sałatki z ogórków kiszonych

Brakuje Ci pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Ogórki kiszone zawsze są dobrym i zdrowym wyborem. Są wyjątkowo smaczne, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa i dawka bakterii probiotycznych. Zazwyczaj jemy je solo, ale możemy też urozmaicić nasz obiad i przygotować sałatkę z ogórkiem kiszonym w roli głównej. Zachęcamy do wypróbowania naszych prostych i szybkich przepisów.

czytaj całość »

Przepis na barszcz à la ukraiński na zakwasie z buraków

Przepis na barszcz a’la ukraiński na zakwasie z buraków

Zakwas z buraków jest cennym napojem probiotycznym, ale nie trzeba spożywać go wyłącznie prosto z butelki! Istnieje wiele przepisów z jego wykorzystaniem.

Danie, które proponujemy jest lekkie i odżywcze – doskonale sprawdzi się latem i jesienią.

czytaj całość »

Czy warto pić sok z kiszonej kapusty?

Czy warto pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kapusty to kwaśny napój probiotyczny powstały w wyniku fermentacji białej kapusty. Charakteryzuje się ciekawym smakiem i - jak wszystkie kiszonki - ma wspaniałe właściwości prozdrowotne. Jakie? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

czytaj całość »

Czy można kisić owoce? Przepis na kiszone jabłka i surówkę z kiszonych jabłek

Czy można kisić owoce? Przepis na kiszone jabłka i surówkę z kiszonych jabłek

Kisić możemy niemal wszystkie owoce i warto to robić, bo stają się prawdziwą bombą witaminową oraz zyskują nietuzinkowy smak. Najbardziej popularne kiszone owoce to cytryny, gruszki, śliwki, winogrona, truskawki i jabłka. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na kiszone jabłka i surówkę przygotowaną na ich podstawie.

czytaj całość »

Przepis na kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty – wersja fit

Przepis na kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty – wersja fit

Upały nie odpuszczają, więc w związku z tym mamy dla Was kolejny pomysł na szybkie i lekkie danie. To kapuśniak w wersji bezmięsnej z dodatkiem młodej kapusty, młodych ziemniaczków i dużej ilości koperku. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Zachęcamy do wypróbowania.

czytaj całość »

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Kto nie powinien jeść kiszonek?

Kiszonki to samo zdrowie i dobrze jest pamiętać o nich w naszej codziennej diecie. Są jednak osoby, które ze względu na poszczególne kondycje zdrowotne nie powinny ich spożywać bez ograniczeń. Trzeba pamiętać o tym, że kiszonki zawierają sporo soli, a jej nadmiar w diecie nie jest wskazany. W tym przypadku warto ograniczać sól w innych produktach które spożywamy, właśnie na korzyść kiszonek.

czytaj całość »
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl