Barszcz czerwony 500 ml





Opis
BARSZCZ CZERWONY bez konserwantów!
- Objętość netto: 500 ml
- Wykaz składników: wyciąg z naturalnie kiszonych buraków, sól, czosnek
- Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.
Tajemnica barszczu z czerwonych buraczków
Buraki oczyszczają krew i wypłukują kwas moczowy z organizmu. W soku znajdują się właściwe proporcje sodu i wapnia co ma korzystny wpływ przy chorobach pracy serca i nadciśnieniu.
Znajdziemy w nich również witaminę C i B1 (tiaminę), której niedobór objawia się między innymi osłabieniem, zaburzeniami pamięci, depresją. Kolejne istotne składniki to rubid i cez. Taki skład ma duże znaczenie w leczeniu chorób nowotworowych.
W burakach występują także antycyjany batalainy, które mają właściwości:
- antynowotworowe,
- antykancerogenne,
- antymiażdzycowe,
- przeciw zapalne i przeciwwirusowe,
- Hamują agregację (zlepianie się) płytek krwi, która prowadzi do zatkania naczyń krwionośnych,
- Obniżają kruchość naczyń krwionośnych,
- Polepszają jakość widzenia wzmagając ukrwienie oka i stymulując produkcję istotnej w procesie widzenia rodopsyny,
- Zmniejszają ryzyko wystąpienia raka jelita grubego i odbytnicy,
- Betalainy zawarte w czerwonym buraku hamują utlenianie lipidów komórkowych i przeciwdziałają zjawisku stresu oksydacyjnego. Spożywanie produktów bogatych w betalainy, na przykład z soku buraka ćwikłowego, dostarcza organizmowi fenoplastów (kwasy fenolowe, flawonoidy) a także kwasu foliowego.
Jak widać, nie zawsze trzeba wydawać wiele pieniędzy na leki, ponieważ często lekarstwa na nasze choroby znajdziemy w ogródku. Przy odrobinie wysiłku jesteśmy w stanie poradzić sobie z anemią i poprawić wydolność naszego organizmu.
Wartości odżywcze w 100g | |
---|---|
Wartość energetyczna | 50kJ/12kcal |
Tłuszcz | 0,18 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,1 g |
Węglowodany | 0,3 g |
w tym cukry | 0,1 g |
Białko | 0,3 g |
Sól | 1,8 g |