Kapusta kiszona, którą oferujemy w sklepie, wytwarzana jest w oparciu o tradycyjną, wielowiekową recepturę. To gwarantuje nie tylko wyjątkowe walory smakowe i zapachowe, ale też liczne właściwości prozdrowotne. Oferujemy zarówno kapustę kiszoną ekologiczną, jak i tradycyjną. Po procesie kiszenia, kapusta pakowana jest w opakowania z certyfikowanych tworzyw sztucznych.

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona - walory zdrowotne i wykorzystanie w kuchni

Kapusta kiszona jest naturalnym źródłem witamin (przede wszystkim witaminy C, ale też witamin z gruby B, witaminy A, E i K) oraz takich mikroelementów, jak: potas, fosfor, wapń, magnez czy żelazo. W procesie kiszenia cukry przekształcane są w kwas mlekowy, więc z jednej strony kapusta kiszona jest naturalnym probiotykiem, a z drugiej - produktem niskokalorycznym, który po spożyciu nie podnosi poziomu cukru we krwi. Zalety te doceniają zarówno osoby ze schorzeniami metabolicznymi, jak i ci, którzy dbają o sylwetkę lub stosują diety odchudzające.

Kapusta kiszona może być spożywana na surowo: jako przekąska, składnik surówek i sałatek (co gorąco rekomendujemy), ale jest także składnikiem wielu popularnych potraw, np. bigosu, kwaśnicy, kapuśniaku. Świetnie sprawdza się jako farsz do pierogów lub tarty. Osobom, które lubią kulinarne eksperymenty polecamy wykorzystanie kapusty kiszonej jako podstawy dania głównego, np. w postaci zapiekanek, kapuścianych “kotletów” czy bieszczadzkich fuczków (placków z kapusty kiszonej).

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl