
Niedoczynność tarczycy ma najczęściej swoje źródło w uszkodzeniu gruczołu tarczowego. W efekcie produkcja hormonu THS jest zbyt mała. Najczęstszym powodem schodzenia jest choroba autoimmunologiczna - Hashimoto, czyli stałe i przewlekłe na zapalenie tarczycy. Należy pamiętać, że za niedoczynność może odpowiadać również niedobór jodu, dlatego kluczowa jest diagnostyka.
W dzisiejszych czasach coraz więcej osób, szczególnie kobiet, cierpi na niedoczynność tarczycy. Jak w każdej chorobie, także i tutaj, żywienie odgrywa bardzo ważną rolę. Odpowiednia dieta, jest niezwykle ważna, ponieważ wspomaga proces leczenia, spowalnia procesy zapalne w organizmie, zmniejsza ryzyko wystąpienia innych chorób autoimmunologicznych oraz poprawia jakość życia.
Czego powinno się unikać przy niedoczynności tarczycy?
- warzyw kapustnych,
- warzyw krzyżowych (kapusta, jarmuż, kalafior, brokuł),
- roślin strączkowych,
- rzepy,
- orzechów ziemnych,
- gorczycy,
- nabiału,
- glutenu – szczególnie produktów z białej mąki,
- napojów gazowanych i alkoholowych, która podrażniają tarczycę i wpływają bezpośrednio na pracę gospodarki hormonalnej
DOBRA WIADOMOŚĆ!
Co ciekawe, kiszonki są jak najbardziej wskazane! 😊
NATURALNE PROBIOTYKI
Bardzo często pacjenci z chorobami autoimmunologicznymi mają niedostateczną ilość bakterii probiotycznych, a co za tym idzie zwiększoną przepuszczalność jelit. W unormowaniu odpowiedniej flory bakteryjnej w organizmie pomagają probiotyki. Osoby z Hashimoto do swojego menu powinny włączyć kiszonki tj. ogórki kiszone, kwas chlebowy, kiszoną kapustę (w umiarkowanych ilościach).*
A zatem na zdrowie!
* - https://www.dietomedica.pl/dieta-w-chorobie-hashimoto/
![]() |
![]() |
![]() |