Jak naturalnie budować odporność u dzieci?

Jak naturalnie budować odporność u dzieci?

Jak naturalnie budować odporność u dzieci?

Rozpoczęcie nowego roku szkolnego mamy już za sobą. To dobry czas, aby zacząć przygotowywać nasze dzieci na nadchodzący sezon jesienno-zimowy. Wraz z ochłodzeniem rozpoczną się infekcje. Pamiętajmy! Na odporność pracujemy cały czas, a dobre nawyki – takie jak spożywanie kiszonek mogą w tym pomóc.

Jak dokładnie kiszonki wpływają na odporność?

Dzięki bakteriom probiotycznym! Probiotyki to zdrowe jelita – zdrowe jelita to dobra odporność.

Produkty kiszone zawiera mnóstwo probiotyków. Wiele osób zastanawia się, czy dostępne w aptekach probiotyki reklamowane jako wyselekcjonowane kultury dobrych bakterii, działają identycznie. W rzeczywistości środki farmakologiczne mogą oddziaływać podobnie, jednak działanie probiotycznej żywności jest znacznie silniejsze, głównie ze względu na jej konstrukcję. Aby dotrzeć do jelita cienkiego i grubego i rozpocząć tam swoją pracę, bakterie muszą najpierw przejść przez żołądek pełen kwasów, których celem jest ich likwidacja. W przeciwieństwie do farmaceutyków, kiszonki same w sobie stanowią tarczę chroniącą pożyteczne mikroorganizmy. Na dodatek przyspieszają przeprawę przez żołądek, w którym utykają kapsułki. Tak więc, spożywanie kiszonek jest znacznie bardziej efektywne niż przyjmowanie suplementów, które nie gwarantują dostarczenia probiotyków do jelit.

Oprócz tego kiszonki:

  • Regulują pracę układu pokarmowego,
  • Zawierają fitoncydy o działaniu grzybo - i bakteriobójczym,
  • Zawierają witaminy: B, C, E, P oraz beta-karoten i sole mineralne

Kiedy można zacząć podawać kiszonki?

Często słyszymy, że dzieci nie lubią danych smaków. Faktem natomiast jest, że nie lubią smaków, do których nie są przyzwyczajone odpowiednio wcześnie. Kiszonki możemy podawać dzieciom już na początku rozszerzania diety, czyli od około 6go miesiąca. Wtedy traktujemy je jako kulinarną ciekawostkę smakową raz w tygodniu, w niewielkich ilościach do posmakowania. Należy pamiętać, że kiszone produkty zawierają sporo soli. Do roku ilość soli w diecie dziecka powinna być ograniczona, tak więc wtedy stosujemy kiszonki jako dodatek. Wraz z wiekiem ilość tę można stopniowo zwiększać.

Tak więc na początku chodzi o to, żeby dziecko przyzwyczaić do smaku, tak aby kiedyś chętnie po nie sięgało w celach profilaktycznych, najlepiej przez cały rok.

W jakiej formie podawać dzieciom kiszonki?

  • Ogórek kiszony to chyba ulubieniec dzieci – doskonale sprawdzi się jako samodzielna przekąska, lub dodatek do kanapki czy obiadu. Świetnym pomysłem będzie również zupa ogórkowa, choć tutaj należy pamiętać, że wysokie temperatury niszczą cenne bakterie probiotycznej zawarte w kiszonkach. Przetarte ogórki kiszone nie powinny być gotowane, a jedynie podgrzane.
  • Kiszona kapusta – spożywana samodzielnie albo w formie surówki z jabłkiem i marchewką (przepis na doskonałą surówkę z kapusty kiszonej znajdziecie Państwo w kolejnym wpisie na blogu 😊)
  • Zakwas z buraka – w formie szotów lub w przypadku dzieci początkujących podany na łyżeczce. UWAGA! Po jakimś czasie dzieci same się o niego dopominają! Można go również rozcieńczyć z wodą.
  • Sok z kiszonej kapusty – podawany podobnie jak w przypadku zakwasu z buraka. Co prawda, jest bardziej intensywny w smaku, ale działa również antypasożytniczo, co w przypadku dzieci ma duże znaczenie.

WAŻNE!

Daj przykład 😊 Dzieci kopiują swoich rodziców, więc kiedy często będą Cię widzieć pijącego zakwas z buraka z chęcią, w końcu same się skuszą! Sprawdzone na najmłodszych 😊

 

[1] Tekst pochodzi z książki Zdrowy ferment, D. Schwenk

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl