Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty

Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty

Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty

Zbliża się jesień, a wraz z nią na naszym stole częściej zagości kapusta kiszona. To czas idealny, bo właśnie teraz dobrze jest dodatkowo zadbać o nasza odporność przed sezonem grypowym.
Kiszonki świetnie wpływają na nasza odporność! Dlaczego? Dzięki bakteriom probiotycznym.

Probiotyki to zdrowe jelita – zdrowe jelita to dobra odporność.

Surówka z kiszonej kapusty to prosty sposób na porcję warzyw w naszym obiedzie lub kolacji. Jest szybka w przygotowaniu i bazuje na niewyszukanych składnikach.

Czego potrzebujemy?

  • 250 g kiszonej kapusty, odsączonej z zalewy
  • 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych
  • 40 g marchewki
  • 40 g cebuli
  • Oliwa z oliwek
  • Pieprz mielony


Sposób przygotowania

  1. Kapustę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie siekamy i przekładamy do miski.
  2. Jabłka i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski z kapustą.
  3. Cebulę siekamy drobno i również dodajemy do reszty składników.
  4. Dodajemy oliwę i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!

Surówka podajemy jako dodatek do dań głównych.

Ciekawostka 😊

Można też zjadać niewielką ilość surówki solo, na czczo. Wspaniale pobudzi układ pokarmowy!

SMACZNEGO!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl