
Przepis na doskonałą surówkę z kiszonej kapusty
Zbliża się jesień, a wraz z nią na naszym stole częściej zagości kapusta kiszona. To czas idealny, bo właśnie teraz dobrze jest dodatkowo zadbać o nasza odporność przed sezonem grypowym.
Kiszonki świetnie wpływają na nasza odporność! Dlaczego? Dzięki bakteriom probiotycznym.
Probiotyki to zdrowe jelita – zdrowe jelita to dobra odporność.
Surówka z kiszonej kapusty to prosty sposób na porcję warzyw w naszym obiedzie lub kolacji. Jest szybka w przygotowaniu i bazuje na niewyszukanych składnikach.
Czego potrzebujemy?
- 250 g kiszonej kapusty, odsączonej z zalewy
- 150 g jabłek, bez gniazd nasiennych
- 40 g marchewki
- 40 g cebuli
- Oliwa z oliwek
- Pieprz mielony
Sposób przygotowania
- Kapustę płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Odciskamy z nadmiaru płynu. Następnie siekamy i przekładamy do miski.
- Jabłka i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do miski z kapustą.
- Cebulę siekamy drobno i również dodajemy do reszty składników.
- Dodajemy oliwę i pieprz według uznania. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!
Surówka podajemy jako dodatek do dań głównych.
Ciekawostka 😊
Można też zjadać niewielką ilość surówki solo, na czczo. Wspaniale pobudzi układ pokarmowy!
SMACZNEGO!
![]() |
![]() |
![]() |