
Upragnione lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nieubłaganie pojawią się wysokie temperatury. Chłodnik jest daniem niezastąpionym w takie właśnie dni - lekki i odżywczy, delikatnie wychłodzi organizm. Jak przyrządzić pyszny i zdrowy chłodnik z botwinki, ogórków i rzodkiewki? Dlaczego warto dodać do niego zakwas z buraków? Zapraszamy do wypróbowania przepisu.
Dlaczego warto dodać zakwas do chłodnika z botwinki?
W ostatnim wpisie na naszym blogu omawialiśmy liczne zalety zakwasu z buraków. Chłodnik jest daniem, do którego możemy z powodzeniem dodać zakwas, nie obawiając się, że straci on swoje prozdrowotne właściwości. Jak zapewne wiemy, wszelkie kiszonki stanowią źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków, które giną pod wpływem wysokich temperatur. Włączenie ich do swojej diety wspomaga odnowę flory bakteryjnej osłabionej przyjmowaniem antybiotyków czy leków przeciwbólowych.
Przepis na chłodnik z dodatkiem zakwasu z buraków
Czego potrzebujesz do przyrządzenia chłodnika według polecanego przez nas przepisu?
Składniki:
- Pęczek botwinki
- 100 g świeżych ogórków
- 200 g rzodkiewki
- Szklanka zakwasu z buraków
- 250 g jogurtu naturalnego
- 500 g maślanki lub kefiru
- 200 g wody
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka ugotowane na twardo
- Pęczek szczypiorku
- Pęczek koperku
- Masło
- Ziele angielskie
- Liście laurowe
- Sól, pieprz, cukier
Przygotowanie:
- Siekamy koperek, ogórki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
- Przygotowane ogórki oraz oczyszczoną rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę lub siekamy.
- Drobno siekamy cebulę, czosnek oraz botwinę (buraczki wraz z liśćmi) - w tym celu można z powodzeniem użyć blendera kielichowego.
- Na dnie garnka rozpuszczamy sporą łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, botwinę. Wszystko dusimy, powoli mieszając.
- Dodajemy 200 g wody, liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy około 7 minut.
- Następnie zostawiamy na około 20 min do ostygnięcia.
- Kolejno dodajemy posiekany koperek, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, półtorej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki cukru, zakwas z buraków, jogurt naturalny oraz kefir/maślankę. Całość mieszamy.
- Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.
Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem, posypany koperkiem.
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |