Przepis na chłodnik z dodatkiem zakwasu z buraków - idealne danie w upalne dni!

Przepis na chłodnik z dodatkiem zakwasu z buraków - idealne danie w upalne dni!

Upragnione lato zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nim nieubłaganie pojawią się wysokie temperatury. Chłodnik jest daniem niezastąpionym w takie właśnie dni - lekki i odżywczy, delikatnie wychłodzi organizm. Jak przyrządzić pyszny i zdrowy chłodnik z botwinki, ogórków i rzodkiewki? Dlaczego warto dodać do niego zakwas z buraków? Zapraszamy do wypróbowania przepisu.

Dlaczego warto dodać zakwas do chłodnika z botwinki?

W ostatnim wpisie na naszym blogu omawialiśmy liczne zalety zakwasu z buraków. Chłodnik jest daniem, do którego możemy z powodzeniem dodać zakwas, nie obawiając się, że straci on swoje prozdrowotne właściwości. Jak zapewne wiemy, wszelkie kiszonki stanowią źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków, które giną pod wpływem wysokich temperatur. Włączenie ich do swojej diety wspomaga odnowę flory bakteryjnej osłabionej przyjmowaniem antybiotyków czy leków przeciwbólowych.

Przepis na chłodnik z dodatkiem zakwasu z buraków

Czego potrzebujesz do przyrządzenia chłodnika według polecanego przez nas przepisu? 

Składniki:

  • Pęczek botwinki
  • 100 g świeżych ogórków
  • 200 g rzodkiewki
  • Szklanka zakwasu z buraków
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 500 g maślanki lub kefiru
  • 200 g wody
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Pęczek szczypiorku
  • Pęczek koperku
  • Masło
  • Ziele angielskie
  • Liście laurowe
  • Sól, pieprz, cukier

Przygotowanie:

  1. Siekamy koperek, ogórki obieramy i usuwamy z nich gniazda nasienne.
  2. Przygotowane ogórki oraz oczyszczoną rzodkiewkę kroimy w drobną kosteczkę lub siekamy.
  3. Drobno siekamy cebulę, czosnek oraz botwinę (buraczki wraz z liśćmi) - w tym celu można z powodzeniem użyć blendera kielichowego.
  4. Na dnie garnka rozpuszczamy sporą łyżkę masła. Dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, botwinę. Wszystko dusimy, powoli mieszając.
  5. Dodajemy 200 g wody, liść laurowy i 4 ziarenka ziela angielskiego. Gotujemy około 7 minut.
  6. Następnie zostawiamy na około 20 min do ostygnięcia.
  7. Kolejno dodajemy posiekany koperek, ogórki, rzodkiewki, szczypiorek, półtorej łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu oraz pół łyżeczki cukru, zakwas z buraków, jogurt naturalny oraz kefir/maślankę. Całość mieszamy.
  8. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym wkładamy do lodówki na około godzinę.

Chłodnik podajemy z ugotowanym jajkiem, posypany koperkiem.

Smacznego!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl