
Chcesz w prosty sposób zadbać o swoje zdrowie? Włącz do swojej codziennej diety zakwas z buraka. Obecny rynek egzotycznych superfoods może przytłaczać nas ogromem wyboru. A gdyby tak sięgnąć po to co mamy pod ręką? Pamiętajmy, że ze względu na nasza genetykę, produkty lokalne są najlepiej przyswajalne przez nasz organizm. Jednym z takich produktów jest właśnie zakwas z buraka – tani, łatwo dostępny i wyjątkowo korzystny dla naszego zdrowia. Poznaj wszystkie jego zalety.
Zalety zakwasu z buraków - dlaczego warto go pić?
Zakwas z buraków jest napojem probiotycznym, znanym z wielu prozdrowotnych właściwości. Jakich? Lista jest bardzo długa!
- obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy
- ma silne działanie antynowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- rozluźnia naczynia krwionośne i pomaga je lepiej dotlenić
- wspiera odporność organizmu
- jest bogatym źródłem witamin, aminokwasów i mikrobakterii
- ma silne działanie krwiotwórcze, oczyszcza krew
- spowalnia procesy starzenia - niszczy wolne rodniki
- poprawia samopoczucie dzięki zawartości trimetyloglicyny, która bierze udział w produkcji serotoniny
- wspiera organizm przy chemioterapii
- łagodzi dolegliwości związane z menopauzą
- reguluje funkcje wątroby, przewodów żółciowych oraz woreczka żółciowego
- wspiera odchudzanie dzięki zawartości błonnika
- działa uspokajająco i wspomagająco w zaburzeniach snu
- poprawia pamięć i koncentrację – wspomaga w okresach dużego wysiłku intelektualnego
- działa korzystnie na układ hormonalny
- znacząco przyspiesza pozbywanie się toksyn przez organizm, pomaga w pozbyciu się stanów poalkoholowych
- działa przeciwzapalnie
- polecany dla kobiet w ciąży, dzieci i osób z niskim poziomem żelaza – wspomaga walkę z anemią
Jak spożywać zakwas, aby najlepiej wykorzystać jego właściwości?
Najkorzystniej na czczo - taka forma znakomicie przyspiesza metabolizm. Kluczowa jest też regularność.
Zaczynamy od niewielkiej porcji (50 ml), aby przyzwyczaić organizm, dawkę stopniowo zwiększamy. Jeśli smak jest zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć go wodą.
Zakwas możemy spożywać w cyklach, np. pijemy codziennie przez dwa tygodnie, następnie robimy dwa tygodnie przerwy. Tradycyjne ziołolecznictwo mówi o połowie szklanki co drugi dzień, natomiast według dr Dąbrowskiej warto stosować schemat – 1 szklanka dziennie przez 6-8 tygodni przed posiłkiem. Jest tutaj duża dowolność – zakwas nie jest lekiem, a produktem spożywczym.
Zakwas można podawać również dzieciom, już na etapie rozszerzania diety. Zaczynamy wtedy od niewielkiej ilości na łyżeczce co drugi dzień.
UWAGA! Ten smak uzależnia!
Kto nie powinien spożywać zakwasu z buraków?
Ze względu na wysoką zawartość szczawianów osoby chorujące na dnę moczanową, reumatyzm oraz kamicę nerkową powinny zrezygnować z picia zakwasu z buraków.
Osoby z dolegliwościami ze strony układy pokarmowego (refluks, zapalenie błony śluzowej żołądka) nie powinny spożywać zakwasu na czczo.
U osób z niskim ciśnieniem, regularne spożywanie zakwasu buraczanego może spowodować niedociśnienie.
Nadwrażliwość na histaminę również uchodzi obecnie za przeciwwskazanie.
Pozostałe osoby mogą bez obaw sięgać po ten napój mocy i z czasem obserwować u siebie i bliskich pozytywne działanie zakwasu buraczanego.
NA ZDROWIE!
![]() |
![]() |
![]() |