Ogórki małosolne – przysmak każdego lata. Przepis

Ogórki małosolne – przysmak każdego lata

Już niebawem, bo w czerwcu, rozpocznie się sezon na ogórka małosolnego. Przez całe lato będziemy mogli cieszyć się jego smakiem. Najlepiej smakuje jako samodzielna przekąska, ale stanowi też świetny dodatek do letnich obiadów czy potraw z grilla. Przedstawiamy przepis na przygotowanie ogórków małosolnych w wersji tradycyjnej i w wersji na sucho.

Ogórek małosolny a ogórek kiszony. Na czym właściwie polega różnica?

Ogórki małosolne przygotowuje się ze świeżych ogórków gruntowych, w zalewie solnej z wybranymi dodatkami. Zalewa do ogórków małosolnych jest taka sama jak do ogórków kiszonych. Te dwa typy przetworów różni natomiast długość okresu fermentacji oraz ich smak. Smakiem ogórków małosolnych można się cieszyć już po dwóch, trzech dniach.

Czas kiszenia wpływa również na konsystencję i walory smakowe. Ogórki małosolne są bardziej chrupiące i twardsze, wyczuwalny jest smak świeżego ogórka.

Właściwości zdrowotne ogórków małosolnych

Ogórki małosolne to produkt bardzo korzystny dla naszego zdrowia:

  • Uzupełniają florę bakteryjną naszych jelit (bakterie z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium),
  • są lekkostrawne i niskokaloryczne (jedynie 16 kcal w 100 gramach)
  • poprawiają pracę układu nerwowego,
  • zawierają potas, magnez, miedź, mangan,
  • spowalniają procesy starzenia,
  • wpływają pozytywnie na odporność organizmu,
  • regulują ciśnienie krwi,
  • są bogate w witaminy z grupy B, witaminę E i K.

Przepis na ogórki małosolne

Składniki:

  • 1 kg ogórków, twardych, niezbyt dużych
  • 3-4 baldachy kopru
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Korzeń chrzanu (około 10 cm)
  • Liść chrzanu
  • Liść laurowy
  • 4-5 liści wiśni lub porzeczek

Solanka:

1-1,5 l wody + 1-1,5 łyżki soli kamiennej

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować solankę: do gorącej wody dodać sól i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystygnięcia.
  2. Ogórki moczyć w zimniej wodzie, maksymalnie godzinę. Następnie umyć.
  3. Pozostałe składniki opłukać.
  4. Ogórki ułożyć ciasno w słoiku na przemian z dodatkami.
  5. Zalać ogórki wodą z solą. Warzywa powinny być przykryte zalewą (w razie potrzeby dociążyć je talerzykiem lub kamieniem).
  6. Odstawić w zacienione miejsce na 2 do 5 dni (czas kiszenia zależy od temperatury otoczenia).

Kiedy obetniesz ogórkom końcówki i zalejesz je lekko ciepłą solanką, szybciej dojrzeją – można je jeść już po 1-2 dniach.

Liście krzewów lub drzew owocowych, np. wiśni lub porzeczek, sprawiają, że ogórki pozostają chrupkie.[1]

Ogórki małosolne na sucho

Co ciekawe, ogórki małosolne można z powodzeniem przygotować na sucho. Używamy do tego torby foliowej. Ogórki umieszczamy w środku, dodajemy sól oraz wybrane przyprawy i dokładnie mieszamy.

Szczelnie zamknięta torbę umieszczamy w lodówce na około 3-4 godziny. Następnie trzymamy jeszcze dobę w temperaturze pokojowej. Po tym czasie ogórki są gotowe do spożycia.

 

[1] Przepis pochodzi z ksiązki Domowe kiszonki, które leczą, aut. Ewa Sypnik-Pogorzelska, Magdalena Jerzynka-Jendrzejewska

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl