Tradycyjny Żurek Wielkanocny

Tradycyjny Żurek Wielkanocny

Tradycyjny Żurek Wielkanocny

Żurek to nasza tradycyjna zupa – od zawsze goszcząca na polskich stołach w okresie Wielkanocnym. Przygotowywana na różne sposoby w każdym regionie Polski– zawsze jednak podstawą do przygotowania zupy jest zakwas sporządzany z różnych rodzajów mąki oraz wody, powstający w drodze fermentacji heteromlekowej.

Najczęściej żurek podawany jest z jajkiem ugotowanym na twardo, kiełbasą oraz chrupiącym pieczywem. Gotową potrawę można podawać również z majerankiem, chrzanem czy ziemniakami, a nawet twarogiem.

Dla uzyskania delikatniejszego smaku żurek można zabielić śmietaną czy jogurtem naturalnym.

Fajną metodą serwowania żurku jest powracający trend podawania go w specjalnie do tego wypieczonym chlebie. Czyni to zupę bardziej apetyczną oraz sprawia że prezentuje się ona efektownie.

Przepis:

Składniki:

-1,5 litra wody

-500 ml zakwasu na żurek
-200g wędzonego boczku
-400g białej kiełbasy
-1/2  selera
-1 marchewka
-1/2 małego pora
-1 mała cebula
-2 ząbki czosnku
-1 liść laurowy
-2 ziela angielskie
-1 ½ łyżeczki majeranku
-sól
-pieprz

Dodatkowo:
-kilka jajek ugotowanych na twardo

Pomoce kuchenne:
-garnek

-patelnia
-nóż
-deska do krojenia
-łyżka
-łyżka drewniana
-naczynia do podania potrawy; np. głęboki talerz, słoiczek

Wykonanie:
1.Boczek pokroić w kostkę, kiełbasę w półksiężyce.
2.Na patelni podsmażyć boczek oraz kiełbasę. Pod koniec smażenia dodać czosnek.
3.Do garnka wlać wodę, umieścić warzywa ,liść laurowy oraz ziele angielskie. Dodać podsmażone wcześniej kawałki mięsa.
4.Wywar doprowadzić do wrzenia, a następnie gotować do miękkości warzyw przez ok.15-20 minut.
5.Do gotującej się zupy dodać zakwas i dokładnie wymieszać.
6.Całość gotować jeszcze przez ok. 5 minut.
7.Na koniec zupę doprawić solą, pieprzem oraz majerankiem.
8.Podawać z jajkiem ugotowanym na twardo oraz pieczywem.

 

Ciekawostka

Barszcz biały, a żurek-czym się różnią ?

Na pierwszy rzut oka obie zupy są do siebie podobne. Kwaśne w smaku o podobnym zapachu. Różnica jednak tkwi w użytym zakwasie.

Barszcz biały przygotowuje się głównie z zakwasu z mąki pszennej albo takiego w którym przewyższa zawartość tej mąki. Przez co barszcz biały charakteryzuje się jaśniejszą barwą niż żurek.

Natomiast głównym składnikiem zakwasu na żurek jest mąka żytnia lub zakwas, w którym występuje wyższa zawartość mąki żytniej. Dlatego jego barwa jest trochę ciemniejsza.

 

Pozostałe różnice między barszczem białym i żurkiem

Barszcz biały może być na zakwasie z mąki pszennej, ale równie dobrze na zwykłym lub kwaśnym mleku, na kapuście kiszonej. Żurek przygotowuje się przede wszystkim na zakwasie z mąki żytniej, a jego smak i wygląd bywa różny. To dlatego, że może to być choćby zalewajka, a więc ziemniaki zalane czystym żurem, z kiełbasą, która wcześniej została pokrojona w plasterki i podsmażona, z jajkami, z twarogiem albo wszystkimi tymi dodatkami od razu.

Zachęcamy również do przeglądnięcia ofert Naszego Sklepu gdzie można znaleźć wiele ciekawych ofert idealnych na okres Świąt Wielkanocnych i nie tylko.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl