Wiosna obfituje w świeże owoce i warzywa, z których można przyrządzić dania obiadowe lub dodatki do potraw. W asortymencie naszego sklepu pojawiło się wiele gatunków warzyw i owoców, a także oferowane już wcześniej kiszonki własnej produkcji. Będą one doskonałą bazą do zrealizowania przepisów na szybką sałatkę lub surówkę.
Sałatka czy surówka?
Jeśli chodzi o definicję, to za surówkę pierwotnie uważało się potrawę z surowych warzyw, najczęściej stanowiącą dodatek do obiadu. Popularne surówki to colesław (z surowej kapusty głowiastej) lub z marchewki. Do surówek używa się niekiedy również kiszonek (najczęściej kapusty). Sałatka to pojęcie o szerszym znaczeniu, rozumiana jako potrawa z przeróżnych – niekoniecznie surowych – składników, takich jak mięso, ryby, gotowane warzywa, sery, owoce i inne.
Obecnie określeń “surówka” i “sałatka” – używa się wymiennie, a ich pierwotne znaczenia i sztywny podział zatarły się. Na potrzeby naszego wpisu blogowego będziemy bazować na tym, po jakich słowach częściej użytkownicy wyszukują na nie przepisów – może się zatem zdarzyć, co widać w pierwszym przepisie poniżej, że połączenie surowego selera i jabłka to sałatka, a nie surówka.
3 przepisy na wiosenną sałatkę
Przepis na sałatkę z selera i jabłka
Składniki
- 1 seler
- 1 jabłko
- połówka cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
- Selera obrać.
- Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne.
- Seler i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Wycisnąć sok z połowy cytryny.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Całość dokładnie wymieszać.
Do sałatki z selera i jabłka można również dodać odrobinę majonezu (samego lub wymieszanego 1:1 z jogurtem, by była lżejsza), wielbiciele słodkich smaków dosypują rodzynki i cukier.
Przepis na sałatkę ziemniaczaną
Składniki
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- świeży koperek
- 2-3 łyżki majonezu
- szczypta soli i pieprzu
Wykonanie
- Ugotowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę.
- Drobno pokroić cebulę (fani pikantnych smaków mogą sięgnąć po cebulę czerwoną).
- Posiekać koperek.
- Dodać do siebie te wszystkie składniki, a następnie majonez. Pomieszać.
Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, a gdy nie jest konsumowana, należy schować ją do lodówki. Ta sałatka ma setki wariantów – do powyższego, podstawowego przepisu można również dodać boczek, suszone pomidory, ogórki konserwowe lub kiszone, brokuły lub awokado i jajko.
Przepis na sałatkę z buraków i ogórków kiszonych
Składniki
- 1 surowy burak
- 1 jabłko (najlepsza będzie jakaś kwaśna odmiana, np. gloster)
- 2 średniej wielkości ogórki kiszone lub 1 duży
- 1 cebula
- 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
- przyprawy do smaku (sól, cukier, świeża pietruszka)
Wykonanie
- Surowego buraka i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
- Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
- Dodać przyprawy: sól, cukier, świeżą pietruszkę. Można również dodać odrobinę soku spod ogórków kiszonych.
- Dolać łyżkę oleju lub oliwy, dokładnie pomieszać.