Wiosenne surówki z warzyw i owoców

Wiosenne surówki z warzyw i owoców

Wiosna obfituje w świeże owoce i warzywa, z których można przyrządzić dania obiadowe lub dodatki do potraw. W asortymencie naszego sklepu pojawiło się wiele gatunków warzyw i owoców, a także oferowane już wcześniej kiszonki własnej produkcji. Będą one doskonałą bazą do zrealizowania przepisów na szybką sałatkę lub surówkę.

Sałatka czy surówka? 

Jeśli chodzi o definicję, to za surówkę pierwotnie uważało się potrawę z surowych warzyw, najczęściej stanowiącą dodatek do obiadu. Popularne surówki to colesław (z surowej kapusty głowiastej) lub z marchewki. Do surówek używa się niekiedy również kiszonek (najczęściej kapusty). Sałatka to pojęcie o szerszym znaczeniu, rozumiana jako potrawa z przeróżnych – niekoniecznie surowych – składników, takich jak mięso, ryby, gotowane warzywa, sery, owoce i inne. 

Obecnie określeń “surówka” i “sałatka” – używa się wymiennie, a ich pierwotne znaczenia i sztywny podział zatarły się. Na potrzeby naszego wpisu blogowego będziemy bazować na tym, po jakich słowach częściej użytkownicy wyszukują na nie przepisów – może się zatem zdarzyć, co widać w pierwszym przepisie poniżej, że połączenie surowego selera i jabłka to sałatka, a nie surówka. 

3 przepisy na wiosenną sałatkę 

Przepis na sałatkę z selera i jabłka

Składniki

  • 1 seler
  • 1 jabłko
  • połówka cytryny
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie 

  • Selera obrać.
  • Jabłko obrać i usunąć gniazda nasienne. 
  • Seler i jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 
  • Wycisnąć sok z połowy cytryny. 
  • Doprawić solą i pieprzem. 
  • Całość dokładnie wymieszać. 

Do sałatki z selera i jabłka można również dodać odrobinę majonezu (samego lub wymieszanego 1:1 z jogurtem, by była lżejsza), wielbiciele słodkich smaków dosypują rodzynki i cukier. 

Przepis na sałatkę ziemniaczaną

Składniki

  • 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • świeży koperek
  • 2-3 łyżki majonezu 
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie

  • Ugotowane ziemniaki pokroić w grubą kostkę. 
  • Drobno pokroić cebulę (fani pikantnych smaków mogą sięgnąć po cebulę czerwoną). 
  • Posiekać koperek. 
  • Dodać do siebie te wszystkie składniki, a następnie majonez. Pomieszać. 

Sałatkę ziemniaczaną podaje się na zimno, a gdy nie jest konsumowana, należy schować ją do lodówki. Ta sałatka ma setki wariantów – do powyższego, podstawowego przepisu  można również dodać boczek, suszone pomidory, ogórki konserwowe lub kiszone, brokuły lub awokado i jajko. 

Przepis na sałatkę z buraków i ogórków kiszonych

Składniki

  • 1 surowy burak
  • 1 jabłko (najlepsza będzie jakaś kwaśna odmiana, np. gloster)
  • 2 średniej wielkości ogórki kiszone lub 1 duży
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek 
  • przyprawy do smaku (sól, cukier, świeża pietruszka)

Wykonanie

  • Surowego buraka i ogórki kiszone zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  • Jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne, zetrzeć na tarce.
  • Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • Wszystkie składniki połączyć ze sobą.
  • Dodać przyprawy: sól, cukier, świeżą pietruszkę. Można również dodać odrobinę soku spod ogórków kiszonych. 
  • Dolać łyżkę oleju lub oliwy, dokładnie pomieszać.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl