Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami
Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Warto już teraz zastanowić się co zagości na naszym wigilijnym stole. Polecamy przepis na idealnie smaczne, miękkie i puszyste paszteciki - oczywiście z dodatkiem kapusty kiszonej 😊. Świetnie sprawdzą się zarówno solo jak i dodatek do barszczu.
Składniki:
Ciasto:
- Olej
- 270 g mleka
- ¾ łyżki cukru
- 15 g świeżych pokruszonych drożdży
- 510 g mąki pszennej
- 60 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka soli
Farsz:
- 20 g suszonych grzybów
- 2 szklanki wrzątku
- 570 g kapusty kiszonej, odsączonej z zalewy
- 100 g cebuli
- 15 g oleju
- 30 g masła pokrojonego na kawałki
- 1 kostka rosołowa
- 1 łyżeczka soli
- Pół łyżeczki pieprzu
Dodatkowo:
- Mąka pszenna do oprószenia blatu
- 1 jajko
- Ziarna sezamu do posypania pasztecików
Przygotowanie:
Ciasto:
- Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju.
- W niewielkim garnku delikatnie podgrzać mleko, cukier i drożdże. Podgrzewamy około 2 minuty, na delikatnym ogniu.
- Do drugiej, dużej miski (w której będziemy wyrabiać ciasto) dodajemy mąkę, masło i sól. Dolewamy podgrzane mleko i wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Z ciasta uformować kulę i włożyć do przygotowanej wcześniej miski (natłuszczonej oliwą).
- Przykryć miskę czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia – około godzinę.
Farsz:
- Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
- Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć i pokroić na 1-2 cm kawałki
- Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
- Grzyby odcedzić i posiekać. Wodę zostawić.
- Na patelnię dodać masło i grzyby. Dusić razem z cebulką około 2 min.
- Do garnka włożyć posiekana kapustę kiszoną, dodać 280 g wody z namaczania grzybów i kostkę rosołową. Gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać grzyby z cebulą, sól oraz pieprz i gotować kolejne 15 min.
- Przełożyć do innego naczynia i poczekać aż ostygnie.
Następnie:
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
- Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąka blat. Podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (20x30 cm), na grubość 3-4 mm.
- Na środku wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować 1/3 farszu.
- Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku.
- Na oprószonym mąką blacie ułożyć ciasto łączeniem do dołu. Czynność powtórzyć dla pozostałych dwóch części ciasta.
- Zwinięte rulony ciasta z nadzieniem przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
- Każdy rulon pokroić ukośnie na 4-5 cm kawałki.
- Paszteciki przełożyć na blachę, zachowując 5 cm odstępy.W miseczce roztrzepać jajko z łyżką mleka, następnie posmarować paszteciki za pomocą pędzelka. Wierzch pasztecików posypać sezamem.
- Piec 15-20 min. do uzyskania złoto-brązowego koloru
- Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.
I gotowe!
Paszteciki podajemy jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego 😊
SMACZNEGO!