Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami

Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami

Przepis na paszteciki drożdżowe z kapustą kiszoną i grzybami

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia. Warto już teraz zastanowić się co zagości na naszym wigilijnym stole. Polecamy przepis na idealnie smaczne, miękkie i puszyste paszteciki - oczywiście z dodatkiem kapusty kiszonej 😊. Świetnie sprawdzą się zarówno solo jak i dodatek do barszczu.

Składniki:

Ciasto:

  • Olej
  • 270 g mleka
  • ¾ łyżki cukru
  • 15 g świeżych pokruszonych drożdży
  • 510 g mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła, pokrojonego na kawałki
  • 1 łyżeczka soli

Farsz:

Dodatkowo:

  • Mąka pszenna do oprószenia blatu
  • 1 jajko
  • Ziarna sezamu do posypania pasztecików

Przygotowanie:

Ciasto:

  1. Dużą miskę natłuścić niewielką ilością oleju.
  2. W niewielkim garnku delikatnie podgrzać mleko, cukier i drożdże. Podgrzewamy około 2 minuty, na delikatnym ogniu.
  3. Do drugiej, dużej miski (w której będziemy wyrabiać ciasto) dodajemy mąkę, masło i sól. Dolewamy podgrzane mleko i wyrabiamy ciasto, do uzyskania jednolitej konsystencji.
  4. Z ciasta uformować kulę i włożyć do przygotowanej wcześniej miski (natłuszczonej oliwą).
  5. Przykryć miskę czystą ściereczką kuchenną i pozostawić do wyrośnięcia – około godzinę.

Farsz:

  1. Suszone grzyby zalać wrzątkiem i odstawić.
  2. Kapustę kiszoną dokładnie odcisnąć i pokroić na 1-2 cm kawałki
  3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
  4. Grzyby odcedzić i posiekać. Wodę zostawić.
  5. Na patelnię dodać masło i grzyby. Dusić razem z cebulką około 2 min.
  6. Do garnka włożyć posiekana kapustę kiszoną, dodać 280 g wody z namaczania grzybów i kostkę rosołową. Gotować około 30 minut, od czasu do czasu mieszając.
  7. Dodać grzyby z cebulą, sól oraz pieprz i gotować kolejne 15 min.
  8. Przełożyć do innego naczynia i poczekać aż ostygnie.

Następnie:

  1. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Wyrośnięte ciasto przełożyć na oprószony mąka blat. Podzielić na trzy części. Jedną część rozwałkować na kształt prostokąta (20x30 cm), na grubość 3-4 mm.
  3. Na środku wzdłuż całej długości prostokąta rozsmarować 1/3 farszu.
  4. Ciasto zwinąć, zaczynając od dłuższego boku. Brzegi ciasta zlepić tak, aby powstał rulon z nadzieniem w środku.
  5. Na oprószonym mąką blacie ułożyć ciasto łączeniem do dołu. Czynność powtórzyć dla pozostałych dwóch części ciasta.
  6. Zwinięte rulony ciasta z nadzieniem przykryć ściereczka kuchenną i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.
  7. Każdy rulon pokroić ukośnie na 4-5 cm kawałki.
  8. Paszteciki przełożyć na blachę, zachowując 5 cm odstępy.W miseczce roztrzepać jajko z łyżką mleka, następnie posmarować paszteciki za pomocą pędzelka. Wierzch pasztecików posypać sezamem.
  9. Piec 15-20 min. do uzyskania złoto-brązowego koloru
  10. Po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia na kratce.

I gotowe!

Paszteciki podajemy jako przystawkę lub jako dodatek do barszczu czerwonego 😊

SMACZNEGO!

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl