Najlepszy przepis na łazanki z kiszoną kapustą

Najlepszy przepis na łazanki z kiszoną kapustą

Najlepszy przepis na łazanki z kiszoną kapustą

Łapcie przepis na kolejne danie tradycyjnej polskiej kuchni! Łazanki to obecnie nieco zapomniane danie, a przecież to sposób na szybki domowy obiad, który wszyscy znamy z dzieciństwa.

Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne - makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Podobno łazanki przywędrowały do Polski w XVI wieku za sprawą Bony Sforzy, włoskiej żony króla Zygmunta I Starego. Przywiozła ona do Polski wiele włoskich produktów, w szczególności warzyw i makaronów.

Jak przyrządzić to danie w najpyszniejszej wersji?

Będziemy potrzebować:

  • 600 g kapusty kiszonej
  • 1 średniej wielkości cebulę
  • Łyżkę oleju
  • 250 g pieczarek
  • 200 g boczku, wędzonego
  • Koncentrat pomidorowy (łyżkę)
  • 2 liście laurowe
  • 3 owoce jałowca
  • Pół łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • Sól
  • Pieprz mielony
  • 320 g makaronu typu łazanki

Przygotowanie:

  • Kapustę kiszoną płukamy pod bieżącą woda i odciskamy z nadmiaru płynu.
  • Siekamy kapustę i odkładamy do miski.
  • Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju na patelni.
  • Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i boczek. Dusimy około 5 minut.
  • Dodajemy kapistę kiszoną i dusimy kolejne kilka minut.
  • Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, jałowiec, kminek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 25 min pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
  • W garnku gotujemy osoloną wodę i dodajemy makaron. Gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu.
  • Przygotowaną kapustę łączymy z odcedzonym makaronem.
  • Do smaku można posypać koperkiem.

I gotowe!

Smacznego!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl