
Najlepszy przepis na łazanki z kiszoną kapustą
Łapcie przepis na kolejne danie tradycyjnej polskiej kuchni! Łazanki to obecnie nieco zapomniane danie, a przecież to sposób na szybki domowy obiad, który wszyscy znamy z dzieciństwa.
Uważa się, że nazwa kwadratowego makaronu pochodzi od włoskiego lasagne - makaronu w postaci dużych, prostokątnych płatów. Podobno łazanki przywędrowały do Polski w XVI wieku za sprawą Bony Sforzy, włoskiej żony króla Zygmunta I Starego. Przywiozła ona do Polski wiele włoskich produktów, w szczególności warzyw i makaronów.
Jak przyrządzić to danie w najpyszniejszej wersji?
Będziemy potrzebować:
- 600 g kapusty kiszonej
- 1 średniej wielkości cebulę
- Łyżkę oleju
- 250 g pieczarek
- 200 g boczku, wędzonego
- Koncentrat pomidorowy (łyżkę)
- 2 liście laurowe
- 3 owoce jałowca
- Pół łyżeczki kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- Sól
- Pieprz mielony
- 320 g makaronu typu łazanki
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną płukamy pod bieżącą woda i odciskamy z nadmiaru płynu.
- Siekamy kapustę i odkładamy do miski.
- Siekamy cebulę i podsmażamy ją na oleju na patelni.
- Po chwili dodajemy pokrojone pieczarki i boczek. Dusimy około 5 minut.
- Dodajemy kapistę kiszoną i dusimy kolejne kilka minut.
- Podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe, jałowiec, kminek, majeranek, sól i pieprz do smaku. Dusimy około 25 min pod przykryciem, mieszając co jakiś czas.
- W garnku gotujemy osoloną wodę i dodajemy makaron. Gotujemy zgodnie z czasem na opakowaniu.
- Przygotowaną kapustę łączymy z odcedzonym makaronem.
- Do smaku można posypać koperkiem.
I gotowe!
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |