Jak zrobić pyszny żurek?
Nic nie rozgrzewa o tej porze roku lepiej niż tradycyjna polska kuchnia. Czy masz swój sposób na żurek doskonały?
Świetnie smakuje zarówno na śniadanie jak i obiad, do tego świeże pieczywo i mamy kompletne danie.
Poniżej przepis na tę zupę z wykorzystaniem naszego gotowego zakwasu na żurek. Nie zawiedziesz się!
Składniki na około 4 porcje:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
- 150 g białej kiełbasy, parzonej, pokrojonej w plastry
- 700 g wody
- 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 kostka bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 300 g zakwasu na żurek
- łyżeczka soli
- pieprz do smaku
- 2 łyżeczki majeranku suszonego
- 3-4 grzyby suszone, wcześniej namoczone
- 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
- 50 g śmietany 18%, w temperaturze pokojowej
Przygotowanie:
- Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane warzywa.
- Dodajemy boczek i kiełbasę. Dusimy przez około 3 minuty.
- Dodajemy wodę, ziemniaki, kostkę warzywną, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut.
- Dodajemy zakwas, sól, pieprz i grzyby. Gotujemy kolejne 10 min.
- Dodajemy majeranek, chrzan i śmietanę. Gotujemy około 3 minuty.
Gotowe! W tej wersji jest przepyszny!
Podajemy z ugotowanym jajkiem i ulubionym pieczywem.
SMACZNEGO!