Jak zrobić pyszny żurek?

Jak zrobić pyszny żurek?

Jak zrobić pyszny żurek?

Nic nie rozgrzewa o tej porze roku lepiej niż tradycyjna polska kuchnia. Czy masz swój sposób na żurek doskonały?

Świetnie smakuje zarówno na śniadanie jak i obiad, do tego świeże pieczywo i mamy kompletne danie.

Poniżej przepis na tę zupę z wykorzystaniem naszego gotowego zakwasu na żurek. Nie zawiedziesz się!

Składniki na około 4 porcje:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g boczku wędzonego, bez skóry i kości, pokrojonego w kostkę
  • 150 g białej kiełbasy, parzonej, pokrojonej w plastry
  • 700 g wody
  • 200 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 300 g zakwasu na żurek
  • łyżeczka soli
  • pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki majeranku suszonego
  • 3-4 grzyby suszone, wcześniej namoczone
  • 1 łyżeczka chrzanu (opcjonalnie)
  • 50 g śmietany 18%, w temperaturze pokojowej

Przygotowanie:

  1. Cebulę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekane warzywa.
  2. Dodajemy boczek i kiełbasę. Dusimy przez około 3 minuty.
  3. Dodajemy wodę, ziemniaki, kostkę warzywną, przyprawę uniwersalną, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy około 15 minut.
  4. Dodajemy zakwas, sól, pieprz i grzyby. Gotujemy kolejne 10 min.
  5. Dodajemy majeranek, chrzan i śmietanę. Gotujemy około 3 minuty.

Gotowe! W tej wersji jest przepyszny!

Podajemy z ugotowanym jajkiem i ulubionym pieczywem.

SMACZNEGO!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl