Jesień do dobry czas na oczyszczanie swojego organizmu po obfitych letnich grillach - nasze jelita będą nam za to wdzięczne, a ciało odwdzięczy się lepszą odpornością. Poznaj szybki i tani sposób na dostarczenie sobie sporej dawki naturalnych probiotyków oraz witamin i mikroelementów, czyli koktajle z zakwasem z buraków. Świetnie sprawdzą się jako przekąska między posiłkami lub dodatek do nich.
Koktajl z kefiru i zakwasu buraczanego - prawdziwa bomba probiotyczna!
Ten koktajl to najprostszy sposób na ulgę dla naszego układu pokarmowego, a co za tym idzie lepsze samopoczucie i odporność.
Składniki:
- 150 ml zakwasu z buraków
- 150 ml kefiru – jeśli decydujecie się na kupny kefir, wybierajcie ten bez dodatku mleka w proszku
- Opcjonalnie pieprz dla podkręcenia smaku i dodatkowego działania przeciwzapalnego
Wykonanie:
Wszystkie składniki łączymy i dokładnie mieszamy. Proste, prawda? 😊
Koktajl z zakwasu buraczanego z dodatkiem jabłka i miodu - opcja, którą lubią dzieci!
Jeśli wasze pociechy maja trudności w polubieniu się z zakwasem z buraków, wypróbuj ten sposób. Sobie również nie żałuj 😊 Odrobina naturalnej słodyczy sprawi, że do tego przepisu będziecie wracać!
Składniki:
- 200 ml zakwasu z buraków
- 2 jabłka, obrane i pozbawione gniazd nasiennych
- 2 łyżki miodu dobrej jakości (najlepiej gryczanego lub lipowego)
Wykonanie:
Zakwas z buraków miksujemy z jabłkami. W szklance z ciepłą wodą (nie gorącą!) rozpuszczamy miód. Całość łączymy, miksujemy i gotowe! 😊