Sok z kiszonej kapusty - właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty - właściwości, przeciwwskazania i dawkowanie

Sok z kiszonej kapusty ma właściwości prozdrowotne, odkwasza organizm, poprawia odporność i jest prawdziwą bombą witaminową. Ile pić dziennie soku z kiszonej kapusty? Czy ten napój jest skutecznym środkiem na odchudzanie? Na te i inne pytania odpowiadamy w najnowszym wpisie blogowym.

Sok z kiszonej kapusty – właściwości

Proces kiszenia konserwuje żywność, a także nadaje warzywom i owocom charakterystyczny smak. W wielkim skrócie podczas kiszenia cukry proste zmieniają się w kwas mlekowy, który działa bakteriobójczo i grzybobójczo. Kiszone warzywa i owoce są niskokaloryczne, zdrowe i dobrze przyswajane przez organizm – niekiedy nawet lepiej niż surowe.

Przechodząc do kapusty kiszonej i soku – mają one szereg prozdrowotnych właściwości, dzięki którym mają tak wielu fanów:

  • odkwaszają organizm, dzięki kiszonkom wnętrze układu pokarmowego staje się zasadowe,
  • kapusta kiszona jest bogatym źródłem witaminy C, a także wielu innych witamin: A, E, K oraz witamin z grupy B (przede wszystkim PP, czyli B3),
  • wysoka dawka witaminy C jest idealna w okresie przesilenia, przeziębienia i grypy – zapobiega chorobom i przyspiesza rekonwalescencję. Kiszonki są naturalnym probiotykiem, które poprawiają odporność,
  • za sprawą zawartości kwasu mlekowego mają dobroczynny wpływ na florę bakteryjną jelit i pracę żołądka,
  • sokiem z kiszonej kapusty można płukać zęby i dziąsła, bo wzmacnia dziąsła i łagodzi stany zapalne,
  • zawierają przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo,
  • kiszona kapusta i sok są niskokaloryczne, dlatego stanowią zdrową przekąskę lub napój,
  • duże ilości żelaza w kiszonej kapuście sprawiają, że sięgają po nią osoby cierpiące na anemię i niedobory tego pierwiastka,
  • sok z kiszonej kapusty to również doskonały patent po zatruciu alkoholem.

Warto w tym miejscu dodać, że często kiszonki ze sklepów są zaprawione octem, co przyspiesza proces kiszenia, ale finalnie pogarsza ich smak. W ofercie naszego sklepu soki warzywne oraz kiszone warzywa nie są niczym zakwaszane, dzięki temu ich smak jest w 100% naturalny, a zalecany termin przydatności do spożycia to około 3 miesiące. Produkty, które są przygotowywane w inny sposób – np. przy użyciu octu lub z dodatkiem konserwantów – mają znacznie dłuższe terminy przydatności, co w tym wypadku nie jest cechą pozytywną.

Sok z kiszonej kapusty – ile pić dziennie?

Zdania i opinie są podzielone. W latach 50. pracownik naukowy z Uniwersytetu Stanford – dr Garnett Cheney – zalecał picie 100-200 ml soku z kiszonej kapusty przed każdym posiłkiem. Obecnie najczęściej pojawiają się dwie koncepcje: pierwsza, że wystarczy jedna szklanka soku z kiszonej kapusty dziennie, druga głosi, że już pół szklanki dziennie będzie odpowiednie. Jeszcze inne wersje zakładają 1-2 szklanki dziennie lub 1-2 łyżki dziennie.

Na poprawę odporności – szczególnie w sezonie na przeziębienia i grypę – zalecane jest picie 1 szklanki soku z kiszonej kapusty przed śniadaniem i 100-200 ml soku po kolacji. Według innej koncepcji wystarczy jedna szklanka dziennie, by poprawić swoją odporność i uzupełnić niedobory wielu witamin i minerałów. Kto ma rację? Jeżeli nie ma żadnych przeciwwskazań, to warto przyjąć odpowiedź: jedna szklanka dziennie. Również na pytanie o to, kiedy pić sok z kiszonej kapusty i w jakich okolicznościach, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Można to robić przed, w trakcie lub po posiłku.

By pokonać rutynę lub raz na jakiś czas urozmaicić sobie smak soku z kiszonej kapusty, można do niego dodać:

  • sok marchwiowy,
  • sok jabłkowy,
  • sok cytrynowy,
  • inny sok warzywny lub owocowy.

Istnieje również kilka przeciwwskazań, kiedy picie soku z kiszonej kapusty nie jest wskazane. Taki sok zawiera dużo soli, nie jest zatem polecany w jadłospisie osób cierpiących na nadciśnienie. Również w przypadku niektórych chorób układu pokarmowego i schorzeń układu krążenia należy z niego zrezygnować.

Sok z kiszonej kapusty na odchudzanie

Ponieważ sok z kiszonej kapusty, jak i sama kapusta kiszona, są niskokaloryczne i bardzo zdrowe, dlatego często przewija się opinia, że są one dobre na odchudzanie. Czy jest to prawdziwe stwierdzenie? Nie jest to remedium na zbędne kilogramy i samo jedzenie kiszonek czy picie soku np. z kiszonej kapusty to zdecydowanie za mało. Wprowadzenie ich do codziennego jadłospisu może być jednym z elementów, które będzie wsparciem dla innych działań: aktywności fizycznej i zbilansowanej diety.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl