Brakuje Ci pomysłu na warzywny dodatek do obiadu? Ogórki kiszone zawsze są dobrym i zdrowym wyborem. Są wyjątkowo smaczne, a do tego to prawdziwa bomba witaminowa i dawka bakterii probiotycznych. Zazwyczaj jemy je solo, ale możemy też urozmaicić nasz obiad i przygotować sałatkę z ogórkiem kiszonym w roli głównej. Zachęcamy do wypróbowania naszych prostych i szybkich przepisów.
Przepis na ogórki kiszone z cebulką
Składniki:
- Ogórki kiszone
- Cebula
- Musztarda
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki kroimy w plasterki i odkładamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru zalewy
- Siekamy cebulę – ilość według preferencji
- Pokrojone ogórki przekładany do miski, dodajemy posiekana cebulę, łyżeczkę musztardy, odrobinę oliwy z oliwek oraz doprawiamy do smaku pieprzem i szczyptą soli
- Całość mieszamy i voila!
Polecamy również sałatkę z kiszonych ogórków z dodatkiem jabłka. Smakuje wyśmienicie!
Przepis na sałatkę z ogórków kiszonych z jabłkiem
Składniki:
- ok. 300 g ogórków kiszonych
- 20 g cebuli
- 140 g jabłka
- 100 g marchewki
- Oliwa z oliwek
- Cukier (opcjonalnie) i pieprz
Przygotowanie:
- Ogórki ścieramy na tarce i odkładamy na sitko, aby pozbyć się nadmiaru zalewy.
- Siekamy cebulę.
- Jabłko i marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
- Składniki mieszamy, dodajemy oliwę z oliwek, pieprz oraz opcjonalnie łyżeczkę cukru.
Gotowe!
Do czego serwować sałatki z ogórkami kiszonymi?
Obie nasze sałatki świetnie komponują się z wieloma tradycyjnymi mięsnymi potrawami, idealnie sprawdzą się także jako dodatek do dań grillowanych. W takim zestawieniu ułatwią trawienie nieco cięższych potraw. Polecamy je także do dań wegetariańskich opartych na kaszach, soczewicy czy potraw w stylu curry.