
Zakwas z buraków jest cennym napojem probiotycznym, ale nie trzeba spożywać go wyłącznie prosto z butelki! Istnieje wiele przepisów z jego wykorzystaniem.
Danie, które proponujemy jest lekkie i odżywcze – doskonale sprawdzi się latem i jesienią.
Jak już wielokrotnie wspominaliśmy zakwas z buraków:
- obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy
- ma silne działanie antynowotworowe
- obniża poziom cholesterolu
- rozluźnia naczynia krwionośne i pomaga je lepiej dotlenić
- wspiera odporność organizmu
- jest bogatym źródłem witamin, aminokwasów i mikrobakterii
- ma silne działanie krwiotwórcze, oczyszcza krew
- spowalnia procesy starzenia - niszczy wolne rodniki
Dziś zachęcamy do wypróbowania barszczu a’la ukraińskiego na zakwasie z buraków.
Trzeba jednak uważać, aby go nie zagotować – wówczas wszystkie cenne mikroorganizmy zostaną zabite przez temperaturę.
Składniki:
- 400 ml bulionu
- 400 ml zakwasu z buraków
- 300 g buraków
- 50 g fasoli Jaś
- 200 g ziemniaków
- 100 g kapusty
- 100 g słoniny
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżka majeranku
- 1 łyżka tymianku
- Sól
- Kwaśna śmietana do podania
Przygotowanie:
- Fasolę Jaś moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy do miękkości.
- Gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podgrzewamy bulion.
- Kapustę i słoninę kroimy w cienkie paski.
- Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, fasolę, majeranek, tymianek oraz roztarte z solą ząbki czosnku.
- Warzywa gotujemy do miękkości, po czym wlewamy zakwas z buraków. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania!
- Rozlewamy do misek, dodajemy pokrojoną kapustę i słoninę. Serwujemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |