Przepis na barszcz à la ukraiński na zakwasie z buraków

Przepis na barszcz a’la ukraiński na zakwasie z buraków

Zakwas z buraków jest cennym napojem probiotycznym, ale nie trzeba spożywać go wyłącznie prosto z butelki! Istnieje wiele przepisów z jego wykorzystaniem.

Danie, które proponujemy jest lekkie i odżywcze – doskonale sprawdzi się latem i jesienią.

 

Jak już wielokrotnie wspominaliśmy zakwas z buraków:

  • obniża ciśnienie krwi, przeciwdziała miażdżycy
  • ma silne działanie antynowotworowe
  • obniża poziom cholesterolu
  • rozluźnia naczynia krwionośne i pomaga je lepiej dotlenić
  • wspiera odporność organizmu
  • jest bogatym źródłem witamin, aminokwasów i mikrobakterii
  • ma silne działanie krwiotwórcze, oczyszcza krew
  • spowalnia procesy starzenia - niszczy wolne rodniki

 

Dziś zachęcamy do wypróbowania barszczu a’la ukraińskiego na zakwasie z buraków.

Trzeba jednak uważać, aby go nie zagotować – wówczas wszystkie cenne mikroorganizmy zostaną zabite przez temperaturę.

Składniki:

  • 400 ml bulionu
  • 400 ml zakwasu z buraków
  • 300 g buraków
  • 50 g fasoli Jaś
  • 200 g ziemniaków
  • 100 g kapusty
  • 100 g słoniny
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka tymianku
  • Sól
  • Kwaśna śmietana do podania

 

Przygotowanie:

  1. Fasolę Jaś moczymy przez noc, następnego dnia gotujemy do miękkości.
  2. Gotujemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz podgrzewamy bulion.
  3. Kapustę i słoninę kroimy w cienkie paski.
  4. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojone w kostkę buraki, ziemniaki, fasolę, majeranek, tymianek oraz roztarte z solą ząbki czosnku.
  5. Warzywa gotujemy do miękkości, po czym wlewamy zakwas z buraków. Podgrzewamy, ale nie dopuszczamy do zagotowania!
  6. Rozlewamy do misek, dodajemy pokrojoną kapustę i słoninę. Serwujemy z kwaśną śmietaną.

 

Smacznego!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl