
Kisić możemy niemal wszystkie owoce i warto to robić, bo stają się prawdziwą bombą witaminową oraz zyskują nietuzinkowy smak. Nasza dietę warto na co dzień urozmaicać, a procesy fermentacji dają nam nieskończone możliwości w połączeniu z korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Najbardziej popularne kiszone owoce to cytryny, gruszki, śliwki, winogrona, truskawki i jabłka. Warto wykorzystać owoce sezonowe i zrobić z nich ukiszone przetwory na okres jesienno-zimowy. Właśnie wtedy nasz organizm będzie potrzebował szczególnego wsparcia. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na kiszone jabłka i surówkę przygotowaną na ich podstawie.
Przepis na kiszone jabłka
Składniki:
- 1 kg jędrnych jabłek, nie za dużych i słodkich
- Kłącze imbiru (dł. 1,5 cm)
- 1 laska cynamonu
- 2 gwiazdki anyżu
- 6 goździków
Solanka:
woda + po jednej łyżce soli kamiennej na 1 l wody + po jednej łyżce cukru lub miodu
Sposób przygotowania:
- Przygotować solankę: do przegotowanej wody dodać sól, cukier (lub miód) i dokładnie wymieszać, po czym odstawić.
- Jabłka umyć, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Jeśli jabłka są małe, można kisić je w całości.
- Jabłka ułożyć ciasno w słoiku. Dodać przyprawy.
- Zalać solanką, tak by owoce nie wystawały ponad powierzchnię.
- Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni (w zależności od temperatury).
Kiszone jabłka można zajadać samodzielnie lub wykorzystać do surówki, którą bardzo polecamy! Jest bardzo prosta do wykonania i ciekawa w smaku.
Surówka z kiszonych jabłek
Składniki na 1-2 porcje:
- 3 połówki kiszonych jabłek
- 1 marchewka
- 2 gałązki natki pietruszki
- 1 łyżeczka oliwy
- Pieprz
Sposób przygotowania:
- Jabłka i marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
- Natkę drobno posiekać.
- Składniki wymieszać w misce i skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Smacznego!
* Przepisy pochodzą z książki Domowe kiszonki które leczą, E. Sypnik - Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska
![]() |
![]() |
![]() |