Czy można kisić owoce? Przepis na kiszone jabłka i surówkę z kiszonych jabłek

Czy można kisić owoce? Przepis na kiszone jabłka i surówkę z kiszonych jabłek

Kisić możemy niemal wszystkie owoce i warto to robić, bo stają się prawdziwą bombą witaminową oraz zyskują nietuzinkowy smak. Nasza dietę warto na co dzień urozmaicać, a procesy fermentacji dają nam nieskończone możliwości w połączeniu z korzystnym wpływem na nasze zdrowie. Najbardziej popularne kiszone owoce to cytryny, gruszki, śliwki, winogrona, truskawki i jabłka. Warto wykorzystać owoce sezonowe i zrobić z nich ukiszone przetwory na okres jesienno-zimowy. Właśnie wtedy nasz organizm będzie potrzebował szczególnego wsparcia. Zachęcamy do wypróbowania naszego przepisu na kiszone jabłka i surówkę przygotowaną na ich podstawie.

Przepis na kiszone jabłka

Składniki:

  • 1 kg jędrnych jabłek, nie za dużych i słodkich
  • Kłącze imbiru (dł. 1,5 cm)
  • 1 laska cynamonu
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 6 goździków

Solanka:

woda + po jednej łyżce soli kamiennej na 1 l wody + po jednej łyżce cukru lub miodu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować solankę: do przegotowanej wody dodać sól, cukier (lub miód) i dokładnie wymieszać, po czym odstawić.
  2. Jabłka umyć, pokroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Jeśli jabłka są małe, można kisić je w całości.
  3. Jabłka ułożyć ciasno w słoiku. Dodać przyprawy.
  4. Zalać solanką, tak by owoce nie wystawały ponad powierzchnię.
  5. Odstawić w ciepłe miejsce na 7-14 dni (w zależności od temperatury).

Kiszone jabłka można zajadać samodzielnie lub wykorzystać do surówki, którą bardzo polecamy! Jest bardzo prosta do wykonania i ciekawa w smaku.

Surówka z kiszonych jabłek

Składniki na 1-2 porcje:

  • 3 połówki kiszonych jabłek
  • 1 marchewka
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Jabłka i marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach.
  2. Natkę drobno posiekać.
  3. Składniki wymieszać w misce i skropić oliwą, doprawić do smaku pieprzem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego!

 

* Przepisy pochodzą z książki Domowe kiszonki które leczą, E. Sypnik - Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl