Upały nie odpuszczają, więc w związku z tym mamy dla Was kolejny pomysł na szybkie i lekkie danie. To kapuśniak w wersji bezmięsnej z dodatkiem młodej kapusty, młodych ziemniaczków i dużej ilości koperku. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Zachęcamy do wypróbowania.
Podczas wysokich temperatur warto zrezygnować z ciężkich, tłustych potraw, których trawienie wymaga od organizmu dużych nakładów energii. Również spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego powoduje znaczny wzrost ciepła w organizmie (tzw. termogeneza po posiłkowa) dlatego w czasie gorącego lata warto je ograniczać.
Przepis na kapuśniak w wersji fit z kapusty kiszonej i młodej
Poniżej przedstawiamy listę składników niezbędnych do przyrządzenia kapuśniaka i wykonanie potrawy krok po kroku.
Składniki:
- ½ małej główki młodej kapusty
- 1 szklanka kiszonej kapusty
- 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody
- 2 młode marchewki
- 1 pietruszka
- 6 młodych ziemniaków
- 1 mała cebula
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 2 łyżki oliwy
- Sól i pieprz
- Szczypta cukru
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 4 łyżki posiekanego koperku
Sposób przygotowania:
- Młodą kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paski, posolić.
- Kiszoną kapustę odsączyć z zalewy i posiekać.
- Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
- W dużym garnku zagotować bulion lub wodę, dodać marchewkę i pietruszkę. Doprawić szczyptą soli i gotować 5-7 minut.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, a chwilę później wrzucić kapustę młodą i kiszoną. Gotować ok. 5 minut aż warzywa będą mięknie.
- Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać passatę pomidorową (ilość według uznania) i chwilę pogotować.
- Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać natkę pietruszki i całość przełożyć do garnka z zupą.
- Wszystko wymieszać, zagotować i posypać koperkiem.
Smacznego!