Przepis na kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty – wersja fit

Przepis na kapuśniak z kiszonej i młodej kapusty – wersja fit

Upały nie odpuszczają, więc w związku z tym mamy dla Was kolejny pomysł na szybkie i lekkie danie. To kapuśniak w wersji bezmięsnej z dodatkiem młodej kapusty, młodych ziemniaczków i dużej ilości koperku. Sprawdzony przepis, który zawsze się udaje. Zachęcamy do wypróbowania.

Podczas wysokich temperatur warto zrezygnować z ciężkich, tłustych potraw, których trawienie wymaga od organizmu dużych nakładów energii. Również spożywanie dużej ilości białka zwierzęcego powoduje znaczny wzrost ciepła w organizmie (tzw. termogeneza po posiłkowa) dlatego w czasie gorącego lata warto je ograniczać.

Przepis na kapuśniak w wersji fit z kapusty kiszonej i młodej

Poniżej przedstawiamy listę składników niezbędnych do przyrządzenia kapuśniaka i wykonanie potrawy krok po kroku.

Składniki:

  • ½ małej główki młodej kapusty
  • 1 szklanka kiszonej kapusty
  • 6 szklanek bulionu warzywnego lub wody
  • 2 młode marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6 młodych ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 2 łyżki oliwy
  • Sól i pieprz
  • Szczypta cukru
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki posiekanego koperku

Sposób przygotowania:

  1. Młodą kapustę umyć, usunąć zewnętrzne twarde liście, wyciąć głąb, resztę posiekać na wąskie paski, posolić.
  2. Kiszoną kapustę odsączyć z zalewy i posiekać.
  3. Marchewki i pietruszkę umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki.
  4. W dużym garnku zagotować bulion lub wodę, dodać marchewkę i pietruszkę. Doprawić szczyptą soli i gotować 5-7 minut.
  5. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Dodać do zupy, a chwilę później wrzucić kapustę młodą i kiszoną. Gotować ok. 5 minut aż warzywa będą mięknie.
  6. Na patelni na oliwie zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać passatę pomidorową (ilość według uznania) i chwilę pogotować.
  7. Doprawić solą, pieprzem i cukrem. Dodać natkę pietruszki i całość przełożyć do garnka z zupą.
  8. Wszystko wymieszać, zagotować i posypać koperkiem.

Smacznego!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl