
Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może chcesz wykorzystać do czegoś pozostałą w lodówce kapustę kiszoną? Wypróbuj nasz przepis na fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty. Tego dania nie pożałujesz, bo smak placków absolutnie podbił nasze serca!
Czym są fuczki?
Fuczki wywodzą się z kuchni Łemkowskiej i są wspaniałą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Lżejsze i prostsze do wykonania. To po prostu smażone placki, których głównym składnikiem jest kapusta kiszona. Najczęściej spotkamy je w Bieszczadach. Co ciekawe - kiedyś fuczki były przyrządzane z kapusty gotowanej lub kiszonej. Dzisiaj w ogromnej większości przepisów spotykana jest jedynie dobrej jakości kapusta kiszona.
Przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej
Poniżej prezentujemy listę składników potrzebnych do przyrządzenia fuczków i sposób ich przygotowywania.
Składniki:
- 500 g kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy - jeśli jest bardzo słona należy przepłukać pod bieżącą wodą)
- Szklanka mąki pszennej
- Szklanka mleka
- 2 jajka
- Przyprawy: sól - pół łyżeczki, pieprz - duża szczypta, cząber - pół łyżeczki, kminek mielony - szczypta, majeranek - pół łyżeczki
- Świeży koperek
- Kwaśna śmietana 18%
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać składniki na ciasto.
- Do miski dodajemy mąkę, przyprawy, mleko i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Polecamy to drugie!
- Placuszki formujemy z dwóch łyżek ciasta i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
- Usmażone fuczki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Gotowe placuszki podajemy udekorowane kleksem śmietany i posypane koperkiem.
Smacznego!
![]() |
![]() |
![]() |