Fuczki – przepis na placki z kiszonej kapusty rodem z Bieszczad

Fuczki – placki z kiszonej kapusty rodem z Bieszczad

Szukasz pomysłu na szybki obiad? A może chcesz wykorzystać do czegoś pozostałą w lodówce kapustę kiszoną? Wypróbuj nasz przepis na fuczki, czyli placki z kiszonej kapusty. Tego dania nie pożałujesz, bo smak placków absolutnie podbił nasze serca!

Czym są fuczki?

Fuczki wywodzą się z kuchni Łemkowskiej i są wspaniałą alternatywą dla placków ziemniaczanych. Lżejsze i prostsze do wykonania. To po prostu smażone placki, których głównym składnikiem jest kapusta kiszona. Najczęściej spotkamy je w Bieszczadach. Co ciekawe - kiedyś fuczki były przyrządzane z kapusty gotowanej lub kiszonej. Dzisiaj w ogromnej większości przepisów spotykana jest jedynie dobrej jakości kapusta kiszona.

Przepis na fuczki, czyli bieszczadzkie placki z kapusty kiszonej

Poniżej prezentujemy listę składników potrzebnych do przyrządzenia fuczków i sposób ich przygotowywania.

Składniki:

  • 500 g kapusty kiszonej (odsączonej z zalewy - jeśli jest bardzo słona należy przepłukać pod bieżącą wodą)
  • Szklanka mąki pszennej
  • Szklanka mleka
  • 2 jajka
  • Przyprawy: sól - pół łyżeczki, pieprz - duża szczypta, cząber - pół łyżeczki, kminek mielony - szczypta, majeranek - pół łyżeczki
  • Świeży koperek
  • Kwaśna śmietana 18%

Przygotowanie:

  1. Kapustę kiszoną siekamy i przekładamy do dużej miski, w której będziemy mieszać składniki na ciasto.
  2. Do miski dodajemy mąkę, przyprawy, mleko i jajka. Wszystko dokładnie mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej lub masło klarowane. Polecamy to drugie!
  4. Placuszki formujemy z dwóch łyżek ciasta i smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor.
  5. Usmażone fuczki odkładamy na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
  6. Gotowe placuszki podajemy udekorowane kleksem śmietany i posypane koperkiem.

Smacznego!

 

 

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl