Kapusta kiszona 2 kg / 1,5 kg (2000 g / 1500 g)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 24 godziny
Dostawa: Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności sprawdź formy dostawy
Cena: 8,99 zł 8.99
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

  • Masa netto: 2 kg
  • Masa netto po odcieku: 1,5 kg
  • Wykaz składników: kapusta kiszona, zalewa (woda, sól)
  • Termin przydatności do spożycia: Zależny od technologii produkcji i warunków przechowywania produktu – nie mniej niż 2 miesiące.

Kapusta kiszona wiejska bez konserwantów!

Kapusta kiszona jest niezwykle bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K, a także żelaza, potasu, wapnia i błonnika. Okazuje się zatem być idealnym sposobem na wzmocnienie organizmu w czasie jesiennym, kiedy to wzrasta zachorowalność na grypę i dużego prawdopodobieństwa przeziębienia.

Poza tym w kapuście stwierdzono obecność mniej znanych substancji, jak choćby goitryny, mającej wpływ na prawidłowe funkcjonowanie tarczycy, a także substancji, które zapobiegają rozwojowi nowotworów. Co ciekawe roślina ta potrafi także regulować niewłaściwą temperaturę ciała. W przypadku zbyt wysokiej ciepłoty obniża ją, w przypadku zbyt niskiej - podwyższa. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C (dawniej była używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), bakterii Lactobacillus. Jednak niskie pH kiszonej kapusty może niekorzystnie wpływać na wrażliwe żołądki osób, które jedzą ją na surowo.

Wartości odżywcze w 100g
Wartość energetyczna 84kJ/20kcal
Tłuszcz 0,2 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0 g
Węglowodany 1,9 g
w tym cukry 0,1 g
Białko 1,1 g
Sól 2,0 g

Jej spożywanie jest zalecane przez czy rok!

Oprócz witaminy C w kapuście występują takie witaminy, jak:

  • B1 w ilości 0,04-0,05 mg,
  • B2 - w ilości 0,04 mg,
  • B3 w ilości 0,26-0,30 mg,
  • B6 - w ilości 0,11 mg,
  • E w ilości 2-3 mg,
  • K w ilości 0,008-3,0 mg oraz beta-karoten, którego jest w kapuście 0,030-0,042 mg, a także witamina P i U.

Oprócz niezbędnych do życia witamin kapusta jest bogatym źródłem soli mineralnych. Niezbędnego do budowy kości wapnia znajduje się w kapuście 35-46 mg, potasu 227-266 mg, sodu 4-13 mg, fosforu 27,5, magnezu - 18-23 mg, żelaza 0,5 mg, manganu 0,1 mg, miedzi około 0,006 mg, cynku 0,16-1,50 mg, kobaltu 0,007-0,024 mg.

Lecznicze właściwości kapusty kiszonej:

  • odświeża umysł, daje uczucie radości- uodparnia na sytuacje stresowe,
  • pobudza przemianę materii - wzmacnia układ odpornościowy,
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza - pomaga w budowie tkanki kostnej,
  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu,
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy),
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco,
  • przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.

Starożytni rzymscy lekarze leczyli kapustą choroby płuc, wątroby, stawów, wrzody, choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, obstrukcje, oraz bezsenność. Rzymski lekarz Markus Katon z pochlebstwem wyraża się o właściwościach zdrowotnych i leczniczych kapusty oraz całą listę chorób, które wyleczyć przy pomocy tego niezwykłego pokarmu. "Jeśli kapusta mu nie pomoże, należy go zabić"... Taki wypowiedziano werdykt w stosunku do niewolnika, bowiem właściwości lecznicze kapusty uważane były jako "Najbardziej sprzyjające zdrowiu, nie pozwalające na powstanie w organizmie niczego szkodliwego". Katon stwierdza: "...jeśli tli się u ciebie jakaś choroba, kapusta wyleczy wszystko - ona wypędzi bóle z głowy i z oczu, i całkiem wyleczy ciebie..." Współcześni naukowcy odkryli, że roślina ta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka, który korzystnie wpływa na wygląd włosów, cery i paznokci.

Koszty dostawy Cena nie zawiera ewentualnych kosztów płatności

Kraj wysyłki:

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl