Które kiszonki są najzdrowsze?
Produkty poddane procesowi kiszenia, a mogą to być zarówno warzywa jak i owoce, są lżej strawne i mają bardzo wysoką wartość odżywczą (dużo witamin i minerałów oraz błonnika), a przy tym niewielką wartość kaloryczną.
Kiszenie zwiększa przyswajalność i eliminuje z produktów niektóre substancje uważane za niepożądane, np. gazotwórcze cyjanki, tioglikozydy, a także zmniejsza poziom substancji antyodżywczych, takich jak kwas szczawiowy i azotany. Dzięki temu składniki odżywcze z kiszonek są lepiej przyswajane.
Jednak przede wszystkim kiszonki to naturalne probiotyki. Najważniejszą zaletą prozdrowotną kiszonek jest to, że stanowią one źródło naturalnych probiotyków i prebiotyków. Bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na procesy metaboliczne, a także regulują skład mikroflory przewodu pokarmowego. Ponadto probiotyczne kultury bakterii rozwijają się jeszcze lepiej dzięki towarzyszącym im zawartym w kiszonkach prebiotykom.
Wiemy zatem, że wszystkie kiszonki mają wyjątkowo korzystny wpływ na nasz organizm. Najbardziej popularne w naszym kraju są kiszone ogórki i kapusta. Co jeszcze możemy kisić:
- buraki
- cukinia
- kalafiory
- marchew
- biała rzodkiew
- cebula
- czosnek
- botwinka
- bakłażany
- papryka
- kapusta pekińska
Warto kisić również owoce, choć są one mniej popularne w Polsce. Do kiszenia można wykorzystać cytryny, śliwki, jabłka i gruszki.
Które z nich będą najzdrowsze?
Najzdrowsze kiszonki to te, które są zrobione z dobrych jakościowo składników, bez sztucznych dodatków, konserwantów, czy cukru. Każdy dodatek może wpłynąć na proces fermentacji oraz zaburzyć rozwój dobroczynnych bakterii.
Tak więc śmiało wybierajmy te, które najbardziej nam smakują i urozmaicajmy naszą kuchnię korzystając z dobrodziejstw natury!
* - https://www.medonet.pl/zdrowie/diety,12-zalet-jedzenia-kiszonek,artykul,96420851.html