Przepis na najlepszy tradycyjny bigos

Przepis na najlepszy tradycyjny bigos

Jesień to czas, kiedy nasz organizm domaga się ciepłych i treściwych posiłków. Jednym z nich jest uwielbiany przez Polaków tradycyjny bigos. Każdy z nas zna go od dziecka i kojarzy on się z pysznym, domowym jedzeniem. Przedstawiamy sprawdzony przepis na najlepszy tradycyjny bigos.

Przepis na tradycyjny bigos

Bigos jest potrawą dość prostą do przygotowania, ale wymagającą długiego gotowania – całość należy dusić możliwie długo i podlewać czerwonym, wytrawnym winem, aby uzyskać wyjątkowy aromat. Składa się głównie z kapusty i różnego rodzaju mięs, suszonych grzybów i suszonych śliwek, co tworzy treściwe i sycące danie.

Z powodzeniem można przygotowywać większą ilość, a następnie mrozić lub pasteryzować.

Składniki (na 4 osoby):

  • 400 g kapusty białej
  • 400 g kapusty kiszonej
  • 100 g cebuli
  • 50 g marchewki
  • 40 g korzenia pietruszki
  • 40 g korzenia selera
  • Olej rzepakowy
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 40 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
  • 40 g suszonych grzybów
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 3 rozgniecione owoce jałowca
  • 200 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
  • 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • Sól, pieprz, kminek mielony, kolendra mielona, biała gorczyca, czosnek granulowany, suszony lubczyk oraz ostra, mielona papryka (lub papryka wędzona)

Wykonanie:

  1. Kapustę kiszona odsączamy z zalewy i siekamy. Odkładamy do miski.
  2. Siekamy białą kapustę. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę, dodajemy olej i dusimy w garnku, w którym gotowany będzie bigos.
  3. Następnie dodajemy kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, śliwki, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Zalewamy około 800 ml wody i gotujemy około 30 min.
  4. W tym czasie mięso kroimy na kawałki (według uznania) i delikatnie obsmażamy na patelni.
  5. Następnie do garnka z gotującymi się warzywami dodajemy obsmażone mięso i po łyżeczce przypraw: kminku, kolendry, gorczycy, czosnku, lubczyku i papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
  6. Całość dusimy i podlewamy czerwonym, wytrawnym winem (opcjonalnie). Czas duszenia to minimum 1,5 – 2 godziny na wolnym ogniu.
  7. Bigos powinien być gęsty i mieć brązowy kolor.
  8. Bigos podajemy z pieczywem. Najlepiej smakuje po podgrzaniu na drugi lub trzeci dzień.

SMACZNEGO!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl