Jesień to czas, kiedy nasz organizm domaga się ciepłych i treściwych posiłków. Jednym z nich jest uwielbiany przez Polaków tradycyjny bigos. Każdy z nas zna go od dziecka i kojarzy on się z pysznym, domowym jedzeniem. Przedstawiamy sprawdzony przepis na najlepszy tradycyjny bigos.
Przepis na tradycyjny bigos
Bigos jest potrawą dość prostą do przygotowania, ale wymagającą długiego gotowania – całość należy dusić możliwie długo i podlewać czerwonym, wytrawnym winem, aby uzyskać wyjątkowy aromat. Składa się głównie z kapusty i różnego rodzaju mięs, suszonych grzybów i suszonych śliwek, co tworzy treściwe i sycące danie.
Z powodzeniem można przygotowywać większą ilość, a następnie mrozić lub pasteryzować.
Składniki (na 4 osoby):
- 400 g kapusty białej
- 400 g kapusty kiszonej
- 100 g cebuli
- 50 g marchewki
- 40 g korzenia pietruszki
- 40 g korzenia selera
- Olej rzepakowy
- 50 g koncentratu pomidorowego
- 40 g suszonych śliwek (najlepiej wędzonych)
- 40 g suszonych grzybów
- 6 ziaren ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 3 rozgniecione owoce jałowca
- 200 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
- 200 g kiełbasy wieprzowej, wędzonej
- 200 g boczku wędzonego
- Sól, pieprz, kminek mielony, kolendra mielona, biała gorczyca, czosnek granulowany, suszony lubczyk oraz ostra, mielona papryka (lub papryka wędzona)
Wykonanie:
- Kapustę kiszona odsączamy z zalewy i siekamy. Odkładamy do miski.
- Siekamy białą kapustę. Pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę, dodajemy olej i dusimy w garnku, w którym gotowany będzie bigos.
- Następnie dodajemy kapustę kiszoną, koncentrat pomidorowy, śliwki, grzyby, ziele angielskie, liście laurowe i owoce jałowca. Zalewamy około 800 ml wody i gotujemy około 30 min.
- W tym czasie mięso kroimy na kawałki (według uznania) i delikatnie obsmażamy na patelni.
- Następnie do garnka z gotującymi się warzywami dodajemy obsmażone mięso i po łyżeczce przypraw: kminku, kolendry, gorczycy, czosnku, lubczyku i papryki. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Całość dusimy i podlewamy czerwonym, wytrawnym winem (opcjonalnie). Czas duszenia to minimum 1,5 – 2 godziny na wolnym ogniu.
- Bigos powinien być gęsty i mieć brązowy kolor.
- Bigos podajemy z pieczywem. Najlepiej smakuje po podgrzaniu na drugi lub trzeci dzień.
SMACZNEGO!