Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki ?

Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki ?

Skąd w czasie ciąży bierze się ochota na ogórki kiszone?  Czy w ciąży można bez obaw jeść kiszonki?

Te pytanie nurtują przyszłe mamy nie bez powodu. Ciąża nie jest przeciwskazaniem do spożywania wspierających zdrowie kiszonek, wręcz przeciwnie! Zawarte w kiszonkach probiotyki w naturalnej formie wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego oraz odpornościowego. Dokuczliwe zaparcia i spadek odporności w ciąży są częstym zjawiskiem, dlatego warto w tym czasie regularnie sięgać po kiszonki w każdej postaci.

Skąd w czasie ciąży bierze się ochota na ogórki kiszone?

To bardzo ciekawa i częsta “przypadłość” przyszłych mam! Chodzi tutaj głównie o kwaśny smak. Jest to związane ze zwiększonym zapotrzebowaniem na witaminę C, która poprawia wchłanianie żelaza z pożywienia. Witamina C nie jest jednak odporna na jakąkolwiek obróbkę. Niszczą ją wysoka temperaturę, dostęp światła i powietrza. Jednak kiszenie nie powoduje rozpadu witaminy C, zatem jej zawartość w produkcie kiszonym jest podobna jak w świeżym. Nasz organizm sam wskazuje czego może mu brakować! Żelazo w czasie ciąży pełni wyjątkowo ważną funkcję. Zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacznie wzrasta, a jego niedobór prowadzi do anemii, której skutkami może być nawet poronienie, poród przedwczesny czy ograniczenie wzrastania płodu.

 

Dodatkowo kiszonki:

  • Są źródłem witaminy B2 i PP.
    Podczas fermentacji mlekowej powstają witaminy B2 i PP, więc kiszonki mają ich znacznie więcej niż wyjściowy produkt. Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Bierze udział w procesach przemiany materii, tworzeniu czerwonych płytek krwi, produkcji antyciał przez układ odpornościowy. Wspiera także regenerację tkanek. Witamina PP (zwana także niacyną) jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i układu nerwowego. Bierze udział w syntezie hormonów płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny.
  • Są źródłem wielu składników mineralnych: wapnia, żelaza, potasu i fosforu.
    Fermentacja zwiększa przyswajalność wapnia i żelaza, co jest istotne w leczeniu i profilaktyce osteoporozy i anemii.
    Wapń odpowiada ze prawidłową krzepliwość krwi oraz jest składnikiem wielu enzymów.
    Żelazo jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Odgrywa ważna role w działaniu I budowaniu układu krwiotwórczego oraz we wzmacnianiu naszej odporności
    Potas to pierwiastek, który zapewnia prawidłową gospodarkę wodno-elektrolitową i kwasowo-zasadową organizmu. Jest Konieczny do prawidłowej pracy serca, pomaga też utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz napięcie mięśni, a także zapobiega obrzękom.
    Fosfor razem z wapniem oraz witaminą D odpowiada za mocne i zdrowe kości. Ponadto jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
  • Regulują wchłanianie glukozy we krwi.
    Kiszone produkty regulują stopień wchłaniania cukru we krwi, a co za tym idzie – są polecane w profilaktyce I wsparciu leczenia cukrzycy.
    A co szczególnie polecamy kobietom w ciąży? Zakwas z buraka!
    Świetnie sprawdza się w profilaktyce anemii, regularne picie zakwasu z buraka podnosi poziom żelaza we krwi w sposób naturalny. Pamiętajmy o tym, że żelazo w tabletkach może powodować liczne dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Natomiast zakwas z buraka usprawnia perystaltykę jelit, szczególnie ten spożywany na czczo.
    Więcej informacji o zakwasie z buraka znajdą Państwo w osobnym wpisie na naszym blogu - Zakwas z buraków.

 

 

* Źródło: Domowe kiszonki, które leczą E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka Jendrzejewska

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl