Czy warto pić sok z kiszonej kapusty?

Czy warto pić sok z kiszonej kapusty?

Sok z kapusty to kwaśny napój probiotyczny powstały w wyniku fermentacji białej kapusty. Charakteryzuje się ciekawym smakiem i jak wszystkie kiszonki ma wspaniałe właściwości prozdrowotne. Jakie? Tego dowiesz się z naszego artykułu.

Swoje lecznicze właściwości sok z kiszonej kapusty nabywa poprzez proces fermentacji białej kapusty. Bakterie zawarte w soku z kiszonej kapusty posiadają szereg dobroczynnych właściwości:

  • Regulują pracę układu pokarmowego,
  • Zawierają fitoncydy o działaniu grzybo- i bakteriobójczym,
  • Wspomagają proces odchudzania,
  • Zawierają witaminy: B, C, E, P oraz beta-karoten i sole mineralne,
  • Wspomagają odporność organizmu.

Sok z kapusty kiszonej zawiera mnóstwo probiotyków.

Wiele osób zastanawia się, czy dostępne w aptekach probiotyki reklamowane jako wyselekcjonowane kultury dobrych bakterii, działają identycznie. W rzeczywistości środki farmakologiczne mogą oddziaływać podobnie, jednak działanie probiotycznej żywności jest znacznie silniejsze, głównie ze względu na jej konstrukcję.

Aby dotrzeć do jelita cienkiego i grubego i rozpocząć tam swoją pracę, bakterie muszą najpierw przejść przez żołądek pełen kwasów, których celem jest ich likwidacja. W przeciwieństwie do farmaceutyków, kiszonki same w sobie stanowią tarczę chroniącą pożyteczne mikroorganizmy. Na dodatek przyspieszają przeprawę przez żołądek, w którym utykają kapsułki. Tak więc, spożywanie kiszonek jest znacznie bardziej efektywne niż przyjmowanie suplementów, które nie gwarantują dostarczenia probiotyków do jelit.

Na co może pomóc sok z kiszonej kapusty?

Jakie właściwości prozdrowotne posiada sok z kiszonej kapusty i w jakich sytuacjach może pomóc? Poniżej przedstawiamy 7 przykładów.

Na wrzody

Choć istnieją leki przeciwwrzodowe, picie soku z kiszonej kapusty wydaje się sposobem prostszym, tańszym, a przede wszystkim – niezwykle skutecznym. Sok z kiszonki ma niskie pH, zawiera jednak substancje powlekające, niczym śluz żołądkowy. To właśnie powlekanie żołądka i jelit od wewnątrz czyni wrzody mniej podatnymi na dalsze uszkodzenia i powstawanie nadżerek, a w konsekwencji – przyspiesza ich samoistne gojenie się.

Na odchudzanie

Pity każdego dnia, w ilości kilku łyżek bądź pół szklanki, pozwala pobudzić układ pokarmowy do bardziej intensywnej pracy, a tym samym przyspieszyć metabolizm. Ponieważ to właśnie spowolniony metabolizm jest często przyczyną nadwagi, picie soku z kiszonej kapusty może pomóc w ciągu kilku dni w wyraźny sposób, przy racjonalnym żywieniu, zacząć powoli, ale skutecznie zmuszać organizm do utraty zbędnej tkanki tłuszczowej. Sok ten poprawia perystaltykę jelit, zapobiegając zaparciom – częstym u osób borykających się z nadmierną masą ciała.

Na pasożyty

Pasożyty przewodu pokarmowego tolerują jedynie kwaśne warunki wnętrza przewodu pokarmowego. Choć sok z kiszonej kapusty w smaku jest kwaśny, to jego działanie jest wręcz odwrotne – pomaga on odkwasić organizm i powoduje, że wnętrze przewodu pokarmowego staje się bardziej zasadowe. Takie warunki nie sprzyjają rozwojowi i rozmnażaniu pasożytów, dlatego już po kilku dniach kuracji sokiem z kiszonej kapusty osoba nimi zarażona może pozbyć się niechcianych organizmów ze swoich jelit.

Na zaparcia

Sok z kapusty rozpulchnia masy kałowe powodując, że stają się one łatwiejsze do wydalenia. Jelita stają się bardziej „ruchliwe”, co sprzyja mechanicznemu popychaniu mas kałowych ku odbytnicy. Dzięki temu wypróżnianie się jest znacznie łatwiejsze i skuteczniejsze. Już po pierwszej dawce soku z kiszonej kapusty można spodziewać się pożądanego, przeczyszczającego efektu!

Na refluks

Zaletą soku z kiszonej kapusty jest jego zdolność do neutralizowania kwasów zawartych w żołądku i obniżania pH wewnątrz przewodu pokarmowego. Powoduje to, że pH w żołądku powraca do równowagi, refluks ustępuje, a zgaga przestaje się pojawiać. U osób ze zdiagnozowanym refluksem zaleca się specjalną odkwaszająca dietę, w skład której może, a nawet powinien, wchodzić sok z kapusty kiszonej.

Na biegunkę

Podczas biegunki organizm traci cenną wodę oraz elektrolity. Sok z kiszonej kapusty nie powoduje co prawda zatrzymania biegunki, lecz jest niezwykle pomocny przy uzupełnianiu niedoborów elektrolitów i bakterii zasiedlających przewód pokarmowy. Pomaga on przywrócić naturalną mikroflorę jelit i tym samym szybciej powrócić do zdrowia. Zalecane jest picie soku z kapusty kiszonej nie tylko w trakcie biegunki, lecz również do kilku dni po ustaniu objawów zatrucia pokarmowego.

Na grzybicę

Osoby chorujące na candida albicans oraz inne choroby grzybicze, powinny zdecydowanie sięgnąć po sok z kiszonej kapusty pity regularnie w niewielkich ilościach. Obniżanie pH organizmu, jakie powoduje sok, sprawia, że grzyby niechętnie osiedlają się w takich warunkach. W niesprzyjających warunkach po prostu giną. Silne właściwości grzybobójcze soku z kiszonej kapusty mogą wspomagać organizm zarówno od wewnątrz, jak i od zewnątrz, w postaci okładów na zakażoną grzybicą skórę.

Dawkowanie soku z kiszonej kapusty - ile pić i jak często?

W celach leczniczych kluczowa jest regularność. Zaczynamy od niewielkiej porcji (50 ml), aby przyzwyczaić organizm, dawkę stopniowo zwiększamy. Można dojść do szklanki dziennie. Jeśli smak jest zbyt intensywny, możemy rozcieńczyć go wodą. Sok z kiszonej kapusty możemy spożywać w cyklach, np. pijemy codziennie przez dwa tygodnie, następnie robimy dwa tygodnie przerwy.

Pamiętajmy, że sok z kiszonej kapusty nie jest lekiem, a produktem spożywczym. Można podawać go również dzieciom. Zaczynamy wtedy od niewielkiej ilości np. łyżeczka dziennie..

Na zdrowie!

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl