Kiszonki to samo zdrowie i dobrze jest pamiętać o nich w codziennej diecie. Są jednak osoby, które ze względu na poszczególne kondycje zdrowotne nie powinny ich spożywać bez ograniczeń. Trzeba pamiętać o tym, że kiszonki zawierają sporo soli, a jej nadmiar w diecie nie jest wskazany. W tym przypadku warto ograniczać sól w innych produktach które spożywamy, właśnie na korzyść kiszonek.
Kiszonki - przeciwwskazania
Mówiąc o kiszonkach mamy na myśli: kiszoną kapustę, ogórki kiszone, a także zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Oczywiście lista przeciwwskazań obejmuje wszystkie produkty, które uległy kiszeniu. Kto więc i dlaczego nie powinien spożywać ich w nadmiarze? Do głównych przeciwwskazań zaliczamy:
- Nadciśnienie tętnicze - ze względu na nadmiar soli (nie trzeba kiszonek całkowicie wykluczać z diety, jedynie uważać na ich ilość).
- Kamica szczawianowo-wapniowa - ze względu na wysoką zawartość sodu.
- Nietolerancja histaminy - produkty fermentowane zawierają spore ilości histaminy. W tym przypadku zalecana jest całkowita rezygnacja.
- Stosowanie leków przeciwzakrzepowych - pacjenci stosujący leki przeciwzakrzepowe powinni unikać kapusty kiszonej ze względu na wysoką zawartość witaminy K, która zmniejsza przeciwzakrzepowe działanie leków.
- Ostra biegunka - kiszonki wspomagają perystaltykę jelit, więc mogą zwiększać intensywność biegunki.*
Powinniśmy zwracać uwagę, jak nasz organizm reaguje na kiszonki. Jeśli powodują one u nas niestrawność czy ból brzucha, to należy z nich zrezygnować lub zmniejszyć ilość. Pamiętajmy, że każdy z nas jest inny i dietę należy dostosować do indywidualnych potrzeb oraz ograniczeń.
Słuchajmy naszego organizmu!
* - Na podstawie tekstu z książki Domowe kiszonki które leczą, E. Sypnik-Pogorzelska, M. Jarzynka-Jendrzejewska